Les patents, les marques registrades i els drets d’autor són eines poderoses per promoure el desenvolupament econòmic i cultural de la societat moderna. Hem parlat dels èxits i perspectives de desenvolupament d’Andorra en aquesta àrea amb Jonathan Hinkson, director del Departament Jurídic i advocat d’Augé Holding Group.
–El marc jurídic del Principat d’Andorra protegeix prou en l’àmbit de la propietat intel·lectual i industrial?
–El Principat d’Andorra té un marc jurídic molt ben establert. Hi ha una llei de marques del 1995, una llei del 2014 en l’àmbit de les patents i una llei del 1999 sobre drets d’autor. Totes aquestes lleis del Consell General es van complementar amb el seu reglament d’execució corresponent. Ara tenim un marc jurídic prou sòlid per protegir els titulars de drets de propietat intel·lectual i industrial. Aquest marc jurídic aporta un cert optimisme i tranquil·litat a les empreses i inversors, ja que existeix a Andorra un ecosistema que permet desenvolupar projectes i protegir els invents, les marques i la identitat d’un negoci. Per tant, aquests drets de propietat intel·lectual i industrial tenen realment una funció transversal i permeten consolidar negocis amb actius intangibles concrets.
–Quins avantatges té registrar una marca o una patent a Andorra respecte a Espanya, per exemple?
–Les marques i les patents són drets de propietat industrial i, per tant, són de naturalesa territorial. Només produeixen efectes jurídics en els països on es registra la marca o patent davant de l’oficina competent. En conseqüència, si un empresari vol registrar una marca andorrana haurà de realitzar una sol·licitud de marca davant de l’Oficina Andorrana de Marques i Patents (OMPA); dita marca només protegeix el territori andorrà. Les marques tenen una vigència de 10 anys i es poden renovar de manera indefinida. En canvi, les patents tenen una vigència de 20 anys i no es poden renoven: quan expira la patent, la invenció protegida cau en el domini públic.
–I el tema del cost? Les tarifes d’Andorra són competitives en comparació amb els països veïns, per exemple Espanya i França?
–És cert que, a Andorra, els honoraris i les taxes d’oficina de l’OMPA són raonables i no hi ha una barrera d’entrada per poder protegir els seus drets de propietat industrial. A títol merament il·lustratiu, per mantenir una patent en vigor cal pagar una taxa anual, però a Andorra existeix una «carència» pels dos primers anys, i només es comença a paga la taxa anual a partir del tercer any a comptar de la sol·licitud de la patent. En tot cas, els esmentats imports són molt simbòlics. A part de la qüestió financera, en l’àmbit de les marques tenim un sistema gairebé únic al món: a Andorra no existeix el que es coneix com a «procediment d’oposició». De manera general, a qualsevol país del món, la publicació de la sol·licitud de marca genera un període d’oposició (dos mesos a França o Espanya i tres mesos per la sol·licitud d’una marca de la Unió Europea) per permetre al titular de drets anteriors oposar-se al registre de la marca d’un tercer. Aquí a Andorra, aquest procediment d’oposició no existeix. Per consegüent, es pot registrar una marca andorrana en 3-4 dies. Això constitueix una eina estratègica gairebé única al món. Pel que fa als timings per registrar una patent, s’ha de comptar al voltant de 10 mesos, a saber un termini molt curt en comparació amb altres països. Aquest termini molt competitiu també s’explica pel fet que no hi ha cap procediment d’oposició en l’àmbit de les patents a Andorra.
–Si parlem d’estadístiques, darrerament hi ha hagut més demanda de registres de marques i de patents?
–Sí, amb la liberalització de l’economia i la Llei d’inversió estrangera s’ha notat un increment en les sol·licituds de marques i de patents a Andorra. En relació amb les marques, hi ha unes 40.000 marques andorranes registrades. Pel que fa al punt de referència, prefereixo no pensar en les dades de l’any passat, sinó posar de manifest el potencial de creixement que tenim actualment. Hem de prendre en compte totes les marques que encara no han estat registrades a Andorra, però que ja estan presents al mercat andorrà, en particular en l’àmbit agroalimentari, joieria, automòbil o esportiu. Hem de recordar que la marca correspon a la identitat d’un negoci, és un signe distintiu de primera importància en el mercat. Com a despatx d’advocats, i amb la intervenció del Sr. Pere Augé com a Mandatari acreditat, estem potenciant nous negocis i recolzant els empresaris perquè puguin registrar les seves marques a Andorra i així obtenir una protecció jurídica adequada. En l’àmbit de les patents, hi ha molta feina a fer per conscienciar sobre la importància de protegir els invents i estructurar correctament el portfoli de drets de propietat industrial.
–Actualment, en quines àrees s’estan registrant més patents?
–El dret de patents és un dret molt transversal. Teòricament, tots els invents de qualsevol àmbit de negoci poden ser candidats vàlids per a ser protegits per una patent. El que observem actualment és que la indústria automòbil, òptica així com l’àmbit de l’esport són molt rellevants. En aquest sentit, les marques i les patents tenen un posicionament fonamental en l’àmbit de qualsevol esport. Podríem posar com a exemple el tenis, el ciclisme o l’esquí. De fet, s’ha marcat una tendència segons la qual els esportistes «amateurs» volen accedir al mateix material i accessoris que els esportistes professionals. Aquesta tendència té un efecte decisiu sobre l’impuls d’un corrent innovador en l’ecosistema esportiu, el que potencia els nous invents i la necessitat de protegir-los correctament.
–Hi ha molts estrangers que venen a Andorra per registrar les seves patents?
–Jo diria que, de moment, hi ha més societats estrangeres que andorranes que sol·liciten una patent a Andorra per protegir els seus invents. En l’àmbit de patents tenim sobretot clients europeus: registrem les seves patents a Andorra i coordinem el registre dels seus invents en altres països amb el suport dels nostres corresponsals de confiança. Un aspecte rellevant és que a Andorra hi ha un sistema d’optimització en l’àmbit de patents, que és el «Patent Box». Aquest règim de tributació especial està previst per la Llei de l’impost sobre societats i s’aplica a la gestió de patents i a la gestió de programari («software»). De manera concreta, aquest entorn atractiu permet als empresaris que vulguin optimitzar fiscalment els seus invents organitzar contractualment la gestió dels seus drets de patents i de programari des d’una societat andorrana.
–Com funciona el «Patent Box» previst pel dret andorrà?
–El tipus general de l’impost de societats a Andorra és del 10%. Quan una societat andorrana s’acull al «Patent box» permet una exoneració d’un 80% de la base de tributació sobre els ingressos procedents de les cessions o concessió de llicències de patents i/o de programes d’ordinador. Es tracta d’un tipus d’imposició efectiu del 2% sobre aquest tipus d’ingressos, a saber un tipus molt atractiu.
Desenvoluparem altres aspectes en matèria de propietat intel·lectual i industrial en una publicació ulterior.