L'opinió de:
Fundadora de Clàudia Cornella Leadership

Benvingut setembre!

L’estiu arriba al final i amb això toca tornar a la rutina.

Setembre és un dels mesos més especials de l’any, ja que suposa deixar de banda el descans i la relaxació propis del període de vacances per tornar a la rutina.

Durant les vacances desconnectem, ens divertim, viatgem i descansem per carregar piles. Però quan aquest període s’acaba, moltes persones experimenten dificultat per habituar-se de nou al ritme de la vida real.

Tornar a la rutina pot convertir-se en una pujada, una muntanya russa de sensacions, però no ha de ser sinònim de trencar amb tot l’estil de vida que hem portat a l’estiu. Tot i que haguem de tornar a la feina, és possible mantenir algunes activitats o hàbits que ens hagin resultat positius durant les vacances. Per exemple, estar una estoneta al sol, dedicar més de temps a l’esport, al ioga, a cuidar-nos, a la lectura…

Com que les vacances són un moment molt esperat per la majoria de les persones, la seva finalització pot generar l’aparició d’algunes emocions poc agradables que dificultin la tornada a les activitats diàries i, sobretot, a la feina. Aquests símptomes són coneguts comunament com a síndrome o depressió postvacacional, terme que al·ludeix a l’estat d’ànim que es desenvolupa durant el procés d’adaptació entre els dos períodes. D’aquesta manera, algunes persones es poden sentir estressades, irritables, amb ansietat i manca d’energia de manera transitòria.

Tot i això, tota crisi és una oportunitat i aquest cas no n’és l’excepció, ja que és possible aprofitar el moment per fixar nous objectius i plans, a més d’un canvi d’hàbits i una bona gestió emocional per comptar amb la motivació necessària per tornar a entusiasmar-se amb la feina i la quotidianitat.

Però com afrontar la tornada a la feina de forma òptima?

Elaborar un pla per readaptar-se a la rutina laboral és fonamental per aconseguir que la tornada de les vacances sigui més senzilla.

D’altra banda, és aconsellable planificar tasques i establir prioritats, a més de plantejar-se objectius realistes i assolibles a mitjà termini. Així mateix, tornar a l’àmbit laboral no implica deixar de banda els moments d’oci i descans, per la qual cosa resulta apropiat fer esports, passar moments amb amics o gaudir d’activitats culturals.

Pensem amb setembre com un mes de novetat i començaments i, per a molts, l’autèntic inici de l’any. Així, és un moment en què tendim a fixar-nos propòsits i metes per motivar-nos i superar-nos respecte de l’any anterior. De fet, encara que n’hi ha que pateixen intensament en acabar la temporada estival, també són moltes les persones que necessiten ordre i rutina al seu dia a dia per sentir-se bé.

Aquí deixo algunes pautes que ens poden ajudar a adaptar-nos a l’inici del nou curs de la millor manera possible, tornant a la vida quotidiana sense angoixes, sense estrès i de la manera més ordenada i saludable possible:

– Tornar uns dies abans perquè el canvi no sigui tan brusc i ens puguem anar aclimatant.
– Entendre i normalitzar que el malestar és transitori. Cal entendre que aquest és adaptatiu i es prolongarà com a molt dues setmanes. En aquest sentit, és important revisar el llenguatge que utilitzem per referir-nos a nosaltres mateixos, ja que moltes vegades fem servir paraules molt dures i crítiques, convertint-nos en el pitjor jutge de les nostres accions.
–  Posar en valor els esforços que estem fent per incorporar-nos a la rutina i no tractar-nos malament si cometem errors, ens equivoquem o no estem al cent per cent des del primer dia.
–  Alegrar-nos per les experiències viscudes durant aquestes vacances, sense deixar-nos portar per la malenconia.
–  Organitzar l’agenda i distribuir tasques. Començar per allò que resulta imprescindible o urgent i deixar per a després les tasques més secundàries.
–  Establir objectius i noves metes realistes. Setembre és un mes ple de començaments i canvis. És essencial que els nostres objectius siguin concrets i viables d’acord amb la nostra situació personal i disponibilitat.
– Procurar relativitzar i prioritzar la nostra salut. Tornar a la rutina és, per a una gran part de la població, un moment ple d’estrès. És important per rebaixar l’ansietat i viure amb més serenitat, aprendre a relativitzar i saber establir límits i moderar el nostre grau d’implicació a les diferents tasques.
– Mantenir un equilibri entre la feina i la vida personal.
– Resoldre problemes o temes pendents. Durant les vacances deixem de banda els problemes, ara cal enfrontar-nos-hi i no deixar que es prolonguin en el temps.
– Reprendre o mantenir els hàbits/activitats d’oci. Tornar a la rutina no ha de ser sinònim de trencar amb tot l’estil de vida que hem portat a l’estiu. Encara que hàgim de tornar a la feina, és possible preservar algunes activitats o hàbits que ens hagin resultat positius durant l’època de vacances.
– Fer descansos, pauses, cada cert temps durant la nostra jornada laboral. Aquests ens ajudaran a mantenir l’energia i evitar la sensació d’esgotament.
– Parar atenció a com ens sentim. Gestionar les nostres emocions, responsabilitzar-nos-en, entendre el que ens succeeix i una vegada gestionades prendre decisions, evitant la impulsivitat, permetent-nos temps per pensar, valorar i decidir.
– Meditar (o mindfulness), perquè ens ajuda a ser present al moment i reduir l’ansietat sobre el que ens espera a l’oficina/treball.
– Cuidar la nostra alimentació, beure molta aigua, fer exercici físic i dormir.
– Tenir una mentalitat positiva. Tornar a la feina, a la rutina no és tan dolent com sembla. Cal enfocar-ho des d’un altre punt de vista. Hem gaudit d’uns dies de descans i ara tornem a un espai on poder reprendre la nostra rutina, desenvolupar-nos professionalment i personalment i sentir-nos realitzats.

Si estimes la teva feina com jo, segur que estàs d’acord amb mi que la tornada a la rutina té moltes coses positives.

Setembre és una oportunitat per prendre la tornada a la feina com un nou període on canviar allò que no ens agrada i començar a treballar per transformar-ho.

Evitem l’anomenada depressió postvacacional!

BENVINGUT SETEMBRE!.  

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu