Daniel Ojeda va néixer al Principat fa 24 anys. Després de cursar l’educació obligatòria es va endinsar en una FP de Secretariat Multilingüe, on va aprendre sobre el món de l’emprenedoria i màrqueting, i un cop acabats els tres anys de formació, es va llençar al món de la fotografia i els vídeos. Ara és un autònom que ajuda les empreses i negocis.
–Què li va cridar l’atenció de la fotografia i el vídeo?
–La llibertat que donen a l’hora de plasmar totes aquelles idees i històries que passen cada dia.
–Amb fotografia, va iniciar-se fent retrats.
–Així és. Quan conec una persona em fixo en els ulls i com s’expressa facialment, la mirada. A partir de llavors el retrat va esdevenir el meu estil de fotografia, tant de persones com d’animals. Em vaig crear el compte d’Instagram com a perfil artístic, @frames.mf, i vaig començar amb retrats, tot i que ara està enfocada als esdeveniments que faig, com casaments, comunions…
–Té un altre compte, @dani.frames, on comparteix imatges de paisatges i més artístiques. Per què aquest canvi?
–Durant la pandèmia em vaig estancar, artísticament parlant, i necessitava una mica d’espurna creativa. Vaig conèixer a alguns influencers d’aquest món que em van recomanar enfocar-ho d’una manera més artística. I així va ser. A més, aquest perfil de fotografia creativa està tot fet només amb el mòbil.
–Per què?
–Volia canviar la idea a tota aquella gent que es queixa de fet que amb el mòbil no es poden fer fotografies bones o de qualitat, així que m’ho vaig posar com a repte personal, així com arribar al màxim de persones possibles.
–Què representa per vostè la fotografia?
–Va començar per curiositat, com una afició on intentar plasmar les històries de cada persona a mitjançant la mirada. La cosa és que, arribat un moment, es va acabar convertint en l’estil de vida que volia per al meu futur, fins a arribar avui dia i poder dedicar-m’hi al cent per cent.
–Ara que ho comenta, és autònom.
–Exacte, un cop ho tenia clar vaig llançar-me al món empresarial, on ajudo a tota mena d’empresa a millorar, ja sigui les seves xarxes socials, imatges corporatives per a les pàgines web, etc. És a dir, a partir de les seves necessitats, aportar la meva creativitat, estil i professionalitat. A més, a banda de realitzar fotografies i vídeos per a empreses i negocis soc pilot de drons.
–Per a arribar on està, li ha fet falta estudis?
–Com tot començament, el que vaig haver de fer va ser una gran inversió d’hores pel meu compte per a aprendre tot d’aquest sector: competència, professionals, el que es portava a les xarxes socials per a ser tendència, entre altres coses. Per altre costat, no hi havia dia que no sortís amb la càmera per a posar en pràctica tot el que havia après i així anar millorant amb cada foto. En afegit, anava agafant les crítiques constructives que em donaven per a anar millorant i anar creant el meu estil, ja que si en aquest món no en tens un propi i no et diferencies de la resta, no acabes tenint sortida.
–Per tant, per a arribar a ser fotògraf no és necessària cap formació?
–Depèn molt del que et vulguis dedicar concretament, però crec que actualment, amb tota la informació que hi ha a internet, si al principi tens moltes ganes d’aprendre i pots invertir totes aquelles hores lliures que tens et pots formar tu mateix. Cert és que pel que fa als vídeos, sempre va bé tenir algun curs per a implementar els teus coneixements. Al cap i a la fi, el títol de professional te’l donen els teus clients, ja que quan veuen que el teu treball val la pena, et guanyes aquest reconeixement.