Xavier Espot renova com a cap de Govern amb disset vots a favor. Un resultat que podria arribar a ser sorprenent en un altre context, però que enguany era un fet pràcticament ja sabut per tots els ciutadans d’Andorra, després de l’àmplia majoria absoluta amb la qual el partit taronja va guanyar les passades eleccions del 2 d’abril.
Espot es reafirma així com a cap de govern per segona legislatura consecutiva, en un debat d’investidura marcat per les intervencions de tots els candidats i grups parlamentaris, les quals es van anar dilatant al llarg del temps i es van estendre durant tot el dia. Unes intervencions en les quals les promeses de govern, així com una llarga llista de prioritats llançades pels grups que conformen l’oposició d’aquesta nova legislatura, van protagonitzar tota la jornada, però que no van poder treure de l’imaginari de tots el succés viscut el dia anterior amb el desmai de Cerni Escalé enmig del seu discurs, després de sofrir una hipotímia que va obligar a posposar el moment a primera hora del dia d’ahir.
Enfront dels disset vots a favor del líder demòcrata, l’altre candidat a cap de Govern, Cerni Escalé, va situar-se en els més que correctes cinc vots, com a segona força política en aquestes darreres eleccions. Per la seva banda, els altres sis vots van encaminar-se cap a l’abstenció, sent aquests protagonitzats pels consellers d’Andorra Endavant i PS SDP+.
Intervenció de rèplica als grups parlamentaris
Pels micròfons del faristol principal del Consell General van anar passant al llarg de la jornada, a part d’Espot, el líder de Concòrdia, Cerni Escalé; la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner; la presidenta del Grup Parlamentari PS SDP+, Judith Salazar; el president del Grup Parlamentari Ciutadans Compromesos, Carles Naudí; el conseller general per Concòrdia, Jordi Casadevall; i el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Jordi Jordana. Excepte a Naudí i Jordana, Espot es va veure obligat a contestar a cada una de les intervencions dels membres de l’oposició, els quals no van desaprofitar l’ocasió per a posar al nou cap de govern contra les cordes i que respongués a les diferents qüestions que s’havien anat quedant en l’aire durant les darreres setmanes
«Aquests dies s’ha estat debatent que hi ha dos models de país diferents: el model de Concòrdia o el model de Demòcrates i aliats. Pensant-ho bé, crec que ben lluny d’això són moltes més les coses que ens apropen que les que ens allunyen». Amb aquesta primera declaració va començar la seva intervenció Xavier Espot, amb una declaració que va suposar un clar tir cap al grup liderat per Cerni Escalé i que va continuar mostrant que «tots fem una diagnosi gairebé idèntica del país i proposem solucions als reptes que ens plantegem. Sí que és cert, però, que quan ens endinsem en aquestes propostes de solucions afloren més diferències que similituds, però en la majoria dels casos no són tan crucials com perquè no puguem arribar a consensuar-les».
El líder del partit demòcrata passarà a jurar el seu càrrec a la Casa de la Vall el pròxim dilluns 15 de maig
Les mateixes qüestions, posades de nou sobre la taula
Com si fos la primera vegada que se sentien qüestions relacionades amb la problemàtica de l’habitatge o l’acord d’associació amb la Unió Europea, Espot i els líders parlamentaris van sobrevolar sobre totes aquestes al llarg de la jornada d’investidura.
Sobre la qüestió de l’habitatge, el nou cap de Govern va respondre a l’esmentat per Carine Montaner sobre els 6.000 pisos buits que es troben a Andorra. «Els primers estudis ja van demostrar que aquesta xifra és molt menys elevada i no podem basar l’argument en una absència o no de consum elèctric. Hi ha molts pisos que són residències d’estiu i no per això es troben buits», va mencionar Espot. Seguint aquesta línia, però passant a termes de salut, Espot va voler avalar en certa manera la figura de Josep Maria Piqué, director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), criticat pels diferents grups de l’oposició i qui plegarà del seu lloc en els pròxims mesos. «És una persona que ha aportat molt al SAAS, amb una visió estratègica cabdal. La seva figura al capdavant de l’època de la Covid-19 va ser crucial».
A més, Espot tampoc va voler deixar passar l’ocasió de respondre a una de les qüestions més demandades dels últims mesos: l’acord d’associació amb la UE, el qual es va marcar amb data de finalització al desembre d’enguany. «El timing continua sent el mateix i hem d’aprofitar també que el 30 de juny Espanya passarà a presidir el Consell de la Unió Europea, el que suposa que serà més sensible als interessos d’Andorra». Igualment, el líder de DA no va tenir problema en reconèixer que «seran els primers a defensar la continuïtat de la negociació més enllà de desembre si no es donen les condicions òptimes del pacte d’estat».
Vista posada en la conformació de l’executiva
Una vegada reelegit cap de Govern, Xavier Espot passa a tenir la vista posada en el pròxim dilluns 15 de maig, on jurarà el càrrec a Casa de la Vall. Una situació que ve agafada de la mà amb la més que pròxima conformació de la nova executiva, i és que segons Espot «ja fa dies que hi treballem entre bastidors de manera paral·lela a la configuració del discurs. Jo espero que molt majoritàriament, per no dir la totalitat del Govern, es podrà anunciar dilluns a la tarda després del meu jurament». Avui dia, només queden dues peces per a encaixar, els ministeris d’Afers Socials i Finances. En aquest sentit, i qüestionat per la possibilitat que un membre d’Acció pugui ocupar una de les carteres arran de la coalició a la territorial d’Escaldes-Engordany, Espot va ressaltar que «no hi ha quotes de partit, sinó que s’estan cercant els millors perfils per a liderar els ministeris independentment de l’afiliació, l’origen o la simpatia política».
Preguntat també per la sessió d’investidura celebrada ahir, el líder demòcrata va celebrar que Concòrdia i PS SDP+ confirmessin la seva adhesió als pactes d’estat de Salut, la CASS i sobre la Unió Europea, un fet que Espot va considerar «un bon auguri. Crec que avui hem ressaltat més les nostres similituds que les diferencies i crec que podem fer molt camí conjuntament». Uns pactes d’estat en el qual cobra especial rellevància el de la Unió Europea, amb la urgència de «formalitzar-lo el més ràpid possible, ja que tenim el compromís de donar el vistiplau definitiu a tot allò que s’ha acordat sota reserva quan es constitueixi el Govern i m’agradaria traslladar la informació als membres del pacte abans de fer-ho».
Per a acabar, i en referència al pacte sobre la reforma del sistema de pensions, Espot va indicar que serà àgil perquè ja hi ha una comissió legislativa específica. Respecte al de Salut, el nou cap de Govern va esmentar que «ens hi demorarem una mica més, ja que els termes del pacte i de l’acord que s’ha de signar encara estan poc madurs».