Recorregut sensorial i conceptual

‘Moles Molsa’ converteix Cal Pal en un espai d’exploració artística sobre natura, territori i memòria col·lectiva

L’exposició proposa un recorregut sensorial i conceptual per les tres plantes de l’edifici a través de la molsa com a element artístic i simbòlic

L’espai sociocultural Cal Pal, situat a la Cortinada (Ordino), acull des d’aquest divendres ‘Moles Molsa’, una nova exposició de l’artista visual i comissari Pere Moles. La mostra, que es podrà visitar fins al 18 de setembre de 2025 amb entrada gratuïta, proposa una mirada contemporània sobre el territori, la cultura i la relació amb la natura a través de la molsa com a element central i transformador. La proposta ocupa les tres plantes de Cal Pal i es desplega en tres grans àmbits conceptuals: art, identitat i reflexió.

La planta baixa, sota l’eix temàtic ‘Art’, presenta formes geomètriques bàsiques —cercle, quadrat i hexàgon— construïdes amb molsa i en diàleg amb els materials de l’arquitectura tradicional de la casa. Aquestes instal·lacions estableixen un vincle visual amb obres de figures clau de l’art modern com Kazimir Malevitx, Josef Albers, Frank Stella o Jasper Johns, reinterpretades en clau orgànica.

La planta baixa, sota l’eix temàtic ‘Art’, presenta formes geomètriques bàsiques. | Pere Moles

A la primera planta, l’eix ‘Identitat’ explora símbols de la cultura andorrana. Hi destaca una reinterpretació de la bandera nacional elaborada amb molsa acolorida i geometries diverses, així com una monumental Verge de Meritxell en format pixelat, també feta amb molsa, que convida a repensar la relació entre patrimoni i contemporaneïtat.

A la primera planta, l’eix ‘Identitat’ explora símbols de la cultura andorrana. | Pere Moles

L’espai sota coberta acull l’àmbit ‘Reflexió’, de caràcter més conceptual i introspectiu. S’hi projecten imatges generades amb intel·ligència artificial a partir de patrons de molsa, i s’hi exposen peces com ‘Cares cobertes de molsa’, una instal·lació que aborda la dissolució de la identitat en el medi natural. La mostra culmina amb un gran cercle negre, símbol del buit, del silenci i de la pausa.

L’espai sota coberta acull l’àmbit ‘Reflexió’, de caràcter més conceptual i introspectiu. | Pere Moles

La molsa utilitzada en l’exposició prové de boscos de Suècia i Noruega i ha estat recol·lectada de manera sostenible amb certificació ambiental. Encara que no és viva, conserva la textura i l’olor natural, i no requereix manteniment. A Andorra, aquest tipus de molsa es troba en estat natural, però és una espècie protegida, la qual cosa accentua el seu valor simbòlic dins la mostra.

Comparteix
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Directora artística de l’espectacle ‘Il·lu’
Directora creativa del Cirque du Soleil
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu