L'opinió de:

AINA, convivint en un espai competent

En l’últim article vam parlar de l’oci amb les persones amb TEA i de com fer accessible una Festa Major perquè aquestes puguin gaudir-ne com cal, sense possibles sobreestimulacions. En aquest volem continuar tractant tot el tema de l’oci a l’estiu, però aquesta vegada més enfocat a les vacances en infants i adolescents.

AUTEA va crear l’estiu passat el programa JUNTS, en el qual un infant o adolescent amb TEA pot anar a les colònies d’AINA, sent un entorn competent per a l’atenció d’un infant amb autisme. Aquesta competència s’assoleix gràcies a la formació específica en TEA que reben els monitors durant l’hivern i abans de començar l’estiu per part de l’equip tècnic d’AUTEA, per així després tenir una informació més concreta sobre l’infant que anirà a les colònies i poder acompanyar-lo de la forma més adequada. Així, es crea un espai en què els professionals del món del lleure poden tractar com cal a aquell infant que té unes necessitats específiques.

I és que cal recordar que l’autisme és un espectre, i tot i que té dues característiques principals, la simptomatologia pot variar molt d’una persona a una altra. Per això és clau que els professionals de cada àmbit que tinguin relació amb les persones amb autisme puguin ser formades de manera adequada, i sobretot trencant aquell estigma que el caracteritza.

AINA és un entorn natural en què s’ensenyen diferents valors, tant als infants amb TEA com als neurotípics. Un d’ells és la convivència i el respecte cap als altres, i aquesta és clau per viure en la societat actual. Els infants amb TEA, segons una de les monitores d’AINA, aprenen a conviure i a cada dia que passa se senten millor amb els altres. Els infants neurotípics, d’altra banda, poden entendre per què aquell company és diferent dels altres i ajudar-lo amb la mesura del possible.

Amb el programa JUNTS es crea, doncs, un espai de respecte en què tant infants com monitors aprenen dels altres. I és que segons explica la monitora, alguns dels seus companys «abans d’aquest programa no sabien res sobre autisme, i els ha servit per conèixer la realitat de les persones amb TEA i entendre-les».

A AINA es forma una petita societat en què comparteixen espai i temps desenes de persones, i al mateix temps es converteix per als infants amb TEA en un espai segur, en el qual els infants i adolescents poden aprendre sobre el món, la naturalesa i la vida. I, al final, que els infants amb TEA es puguin relacionar amb altres iguals en aquest espai pot arribar a ser clau per al seu desenvolupament.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu