Una frase que escoltem sovint és que s’ha de menjar de tot, però què vol dir “menjar de tot”?
Davant d’aquesta pregunta, hi ha tantes respostes com persones, perquè és totalment subjectiu. Depèn de la nostra manera d’entendre l’alimentació, de la nostra cultura alimentària i dels nostres hàbits quotidians. No serà el mateix la idea de menjar que tindrà una persona per exemple vegana, flexivegetariana o omnívora.
I és clar, quan diem tot, també tenen cabuda tota la llista de productes processats i envasats fets amb poques matèries primeres, refinats, greixos “dolents” (trans, olis refinats o de baixa qualitat) i amb molts afegits que no ens beneficien (sucre, sal, proteïna de la llet, soja, additius, conservants, etc.), els quals sí que podem dir que són comestibles, però dir que són aliments? Tinc els meus dubtes…
I què passa amb les persones que tenen al·lèrgia a algun o alguns aliments i no poden menjar de tot? Segur que en coneixeu vàries i no per aquest fet estan menys sanes. Això sí, cal fer una bona planificació i aportar aliments equivalents a l’al·lèrgia en qüestió.
I és que potser el que hem de fer és canviar el nostre discurs i més que menjar de tot, parlar. És important “menjar una varietat de diferents aliments” dins de les opcions més saludables, com productes mínimament processats i prioritzant opcions vegetals i excloent els ultraprocessats, cereals refinats i begudes ensucrades i edulcorades.
En definitiva, per estar sans, busquem varietat dins el menjar de veritat. Aquell que el podem consumir tal qual o amb les mínimes transformacions possibles. Parlem de les verdures, les hortalisses, la fruita, els tubercles, els cereals integrals, els llegums, les llavors, la fruita seca, la carn, el peix i els ous.
I si, paral·lelament, procurem consumir productes de la temporada, ja ens assegurem d’una forma ben senzilla, anar variant les verdures i les fruites que ens dona cada estació que estan perfectament dissenyades per aportar els nutrients que necessitem en cada època de l’any!