Search
Close this search box.
L'opinió de:
Dietista i nutricionista

Nutrició personalitzada

De la mateixa manera que no existeix un mateix estil o talla de roba idèntic per a tothom, tampoc existeix un únic model alimentari. Tots som únics. Moltes persones tenen idees preconcebudes sobre el que és una dieta ideal per a tothom: s’ha de fer dejuni intermitent, s’ha de menjar la fruita fora dels àpats, s’han de fer sis àpats al dia, etc. Però la realitat és ben diferent.

Totes les persones som singulars. Tenim la nostra pròpia personalitat, actitud, sensibilitat, capacitat d’adaptació davant els imprevistos de la vida. I tenim sort que sigui així! Les nostres actituds són una barreja de tarannà natural i d’experiències viscudes al llarg de la vida, de cultura, d’educació, d’aprenentatge. D’assaig i error.

Pel que fa a l’alimentació, passa el mateix. Els nostres hàbits alimentaris es basen en una multitud de factors com la nostra cultura, la nostra educació, els hàbits familiars, els gustos personals, les emocions, els llocs on hem viscut, el pressupost del qual disposem, les malalties que hem patit, el nostre metabolisme, els nostres coneixements sobre nutrició, prevenció i salut.

Hi ha tants models dietètics al nostre abast que tot és molt confús i ja no sabem què menjar. D’alguna manera, hem delegat les nostres decisions alimentàries en els vídeos, publicacions i articles que veiem desfilar cada dia a les nostres pantalles.

Les neurones mirall s’activen quan veiem persones amb un cos escultural per les xarxes o al gimnàs: ens comparem, idealitzem, volem replicar els seus hàbits alimentaris o d’estil de vida per obtenir els mateixos resultats, i molt sovint, ens desanimem i no assolim els objectius desitjats. Un model dietètic que convé a una persona en un moment donat no ens ha d’anar bé a nosaltres.

Per què tots tenim necessitats nutricionals diferents? Perquè tenim característiques diferents, com la nostra edat, sexe, història mèdica, morfologia, IMC (índex de massa corporal, la relació entre l’alçada i el pes), metabolisme, necessitats i despeses energètiques, possibles al·lèrgies i intoleràncies, genètica, hàbits alimentaris, de son, d’horaris, condicions laborals, estrès, exposició a substàncies o situacions tòxiques o contaminants, patologies, estat anímic, etc.

Totes i tots som únics, per això tenim característiques i requisits diferents, pel que fa a la nutrició i a altres mil facetes de la vida. A una persona li pot convenir una dieta de tipus Paleo, a una altra una alimentació basada en plantes, la cetogènica, el dejuni intermitent, una bona dieta mediterrània, una dieta sense gluten o làctics, una dieta baixa en aliments altament fermentables, hipocalòrica, hiperproteica, baixa en sucres, etc.

Estudis científics han demostrat que dues persones responen de maneres molt diferents a la mateixa dieta, fins i tot bessons idèntics, amb la mateixa genètica.

Si creus que un menú estàndard trobat per internet et pot convenir perquè funciona a altres persones, ho pots provar; potser tindràs bons resultats o potser no. Aquest menú no té en compte les teves característiques. No s’ha dissenyat per a tu i per a les teves necessitats específiques. Busca amb la teva o el teu dietista-nutricionista de confiança el model alimentari adequat, personalitzat, adaptat als teus requisits del moment.

Aquest pla nutricional únic per a tu t’ajudarà a assolir els teus objectius de salut i a millorar l’autonomia i els coneixements sobre el teu cos, la teva nutrició i la teva salut. No portem tots el mateix model de texans, oi? Doncs tampoc hem de seguir tots la mateixa dieta!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu