- Des d’Europa es considera que aquest a penes representa el 50% del salari mitjà
- L’avaluació es va fer l’any 2008, quan el salari mínim estava situat en els 897,87 euros
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY
- El Consell d’Europa. Foto: EL PERIÒDIC
L’anàlisi incideix en quatre articles: el 2 que fa referència al dret a un treball just; el 4 sobre el dret a una remuneració justa; el 5 en relació al dret sindical; i el 26 sobre el dret a la dignitat en el treball. Tots ells pertanyen al grup de Drets del treball. Cada un dels articles es divideix en diferents apartats que en total els analitzats sumen 14. D’aquests, 9 han passat la conformitat del Comitè, però d’altres quatre han quedat pendents d’avaluació.
En l’aspecte que incideix més l’informe és en l’article 4, i més concretament en l’ítem referent a la remuneració decent. De fet, l’estudi situa el salari mínim interprofessional per sota del llindar que el Consell d’Europa considera com un nivell de vida decent. L’informe pren com a referència els sous de l’any 2008, en què el mínim estava situat en 897,87 euros, que representa el 50% del salari mitjà situat en en 1.796,22 euros. El salari mínim no ha de baixar del 60% del salari mitjà per ser considerat nivell de vida decent segons el Consell d’Europa.
En aquest punt, el Comitè Europeu dels Drets Socials no pren en consideració l’argument que hi ha treballadors a Andorra que l’allotjament i la manutenció la reben com a complement salarial, i requereix al Govern que de cara al proper informe demostri que la suma del salari i d’aquests complements “en espècies” responen al concepte de “nivell de vida decent”. El Comitè afirma que aquest concepte “va més enllà de les necessitats essencials i purament materials” i que “comprèn recursos suficients que permeten participar en les activitats culturals, educatives i socials”.
Altres conclusions que deixa a l’espera de més informació per part del Govern són les que fan referència a la higiene i seguretat en el treball -dins de l’article 2 de la Carta Social Europea sobre el dret a un treball just- i la sindical -l’article 5-. El Comitè argumenta que en el moment d’elaborar l’informe tot just s’acabaven d’aprovar les lleis laborals i sindicals pel Consell General, a finals del 2008, que van entrar en vigor el 21 d’abril del 2009 i que no té suficients elements d’anàlisi, però que de cara al proper informe demana una documentació exhaustiva.