Search
Close this search box.

L’administració pública a debat

L’opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Com cada desembre, la Societat Andorrana de Ciències va organitzar ahir les ja tradicionals Jornades, les setzenes en aquest cas. Una vegada més, cal agrair a la SAC la possibilitat d’escoltar en un sol dia les opinions més diverses al voltant d’un assumpte d’actualitat com és el de l’administració pública. D’entrada, i més enllà del leit motiv escollit per a les Jornades d’aquest any, cal remarcar que la SAC té la virtut de suggerir debats actuals, però des d’una perspectiva oberta i plural. I el però és aquí més necessari que mai ja que l’actualitat s’aborda massa sovint des de la trinxera ideològica o dels interessos, el tancament i el políticament correcte.

Un any més, la SAC ha obert el debat a tota la societat i només cal lamentar que la ciutadania no doni més suport amb la seva presència. De la jornada d’ahir en va sortir l’evidència d’un consens transversal: alguna cosa no va bé a l’administració pública andorrana. Amb alguna excepció aïllada d’atrinxerament irreductible, la pràctica totalitat dels participants van coincidir a assenyalar que l’estructura burocràtica està més que sobredimensionada. Van coincidir-hi els polítics en actiu i retirats, de la dreta i de l’esquerra, els historiadors, els politòlegs, els juristes, els periodistes… I ningú va caure en el populisme de culpar els funcionaris de tots els mals de la Terra. Si s’aconseguís traslladar a les institucions un terç del consens a què es va arribar ahir, el panorama del país canviaria, i molt.

Per tant, ara cal que tot el que es va dir ahir al Centre Cultural La Llacuna no quedi només en paraules i que tothom en prengui consciència. Tal vegada, d’entre totes les intervencions la més conclusiva –i no només per estar situada al final– va ser la de l’economista i polític Gilbert Saboya. Saboya va demostrar que un Estat prim i eficient és sovint sinònim d’una major cohesió social que no pas un Estat sobredimensionat. Això unit a l’evidència que a Andorra caldria un terç més de recursos públics per mantenir la despesa actual fa que sigui molt aconsellable un canvi de mentalitat profund en aquells que gestionen l’administració.

Al Principat les culpes estan ben repartides: 15 anys de gestió liberal conservadora han creat l’actual estructura administrativa, reconeguda per tots com insostenible. Però la gestió socialdemòcrata als comuns d’Andorra la Vella i Encamp –i ara també al Govern– no ha estat pas gaire diferent. Tot plegat evidencia que hi ha un problema de model, de concepció i de tendència i no pas d’apreciacions ideològiques. El país necessita solucions imaginatives i consensos transversals. Ara bé, l’actual escenari polític és incapaç d’oferir-los, centrat com està en produir proclames populistes. Un cop més cal insistir en què només unes eleccions anticipades poden donar la sortida necessària perquè es compleixin bona part dels desitjos expressats ahir.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Jordi Castellet i Sala
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu