- ApC no donarà suport si hi ha una cessió de sobirania
- López afirma que s’està treballant en la formació dels tècnics del Govern per fer front a l’intercanvi fiscal
- El Govern, durant la sessió del Consell d’aquesta tarda. Foto: TONY LARA
Les negociacions que s’han dut a terme entre la vicepresidenta del govern espanyol, Elena Salgado, i el cap de Govern d’Andorra, Jaume Bartumeu, tenen com a finalitat que el Banc d’Espanya i l’INAF puguin intercanviar informació significativa per a l’establiment d’entitats de crèdit trasfrontereres i per a la supervisió de les entitats tant en moments de normalitat com de crisi. Ho ha dit el cap de Govern responent una pregunta del president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen.
La crítica del conseller d’ApC ha estat que encara no s’hagi aconseguit tancar el fet que les entitats andorranes puguin invertir a Espanya, i ha fet esment que precisament quan s’esgota la legislatura, el cap de Govern s’interessi per aquestes negociacions. A més ha demanat al cap de Govern que faci una compareixença explicant el contingut específic de les trobades amb Salgado.
En referència a la informació sobre les negociacions, Bartumeu ha dit que requereixen d’una responsabilitat i discreció que desaconsellen tractar-ho en sessió parlamentaria, i que és així com de moment s’ha de seguir treballant. Ha subratllat que “no s’ha d’intentar forçar la màquina d’unes converses”, però que és normal interessar-se per aquestes qüestions perquè ‘ens hi va la solidesa del sector financer.
Entitats financeres estrangeres
Eusebi Nomen ha posat en dubte també la fiabilitat que dóna el Govern andorrà a l’estranger, pel fet que cap entitat bancària de fora s’hagi interessat en establir-se al Principat. Això ho ha fet després que el ministre de Finances, Pere López, respongués a la seva pregunta sobre si s’ha rebut alguna sol·licitud per a la creació d’una nova entitat financera. Segons ha informat López, només un andorrà s’ha interessat per aquest aspecte, i Nomen interpreta això com una falta de credibilitat del Govern.
López ha assegurat que la intenció del Govern no és aconseguir que vinguin bancs de fora aquí sinó facilitar l’expansió de les entitats andorranes, i ha afirmat que per tant això no els preocupa. Ha dit que el problema és que “vostè –dirigint-se a Nomen- no confia en el país”, però que ell creu que el treball que s’està realitzant des de la comissió de finances donarà com a resultat uns textos molt importants.
Nomen ha lamentat que Bartumeu no hagi complert amb la promesa d’aturar les negociacions. Al seu torn, el cap de Govern ha manifestat que la posició en les negociacions ha quedat modificada des de Brussel·les i que la situació en la que pot desembocar i condicionar pel que fa a les relacions entre Andorra i la UE, justifica la petició de compareixença. En aquest sentit, tot i les peticions dels grups parlamentaris, Bartumeu els ha emplaçat a la sessió informativa sol·licitada a Sindicatura, per aclarir tots els detalls
El reglament regularà els indicis que caldran per demanar informació al Principat, en quins casos el país es podrà negar a donar dades i quins passos caldrà fer per la tramitació ja sigui en l’examen preliminar com en la naturalesa de les demandes. D’altra banda, el ministre ha comentat que l’Executiu treballa en una eina informàtica, encara en període de proves, per gestionar les sol·licituds d’intercanvi d’informació. A més, s’està formant els equips tècnics tot i que ha assegurat que no es preveu ampliar-los fins que no se’n vegi la necessitat. El ministre ha comentat que s’està rebent documentació tècnica i suport de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en relació al protocol a seguir.
El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, ha assegurat que els acords d’intercanvi d’informació entren en vigor d’aquí tres setmanes i ha assegurat que no creu “suficient’ el treball entorn als textos de l’OCDE per tractar la complexitat” de les demandes d’informació. També ha assegurat que no hi ha cap noticia que el Govern hagi dotat la justícia per fer front als casos que es poden presentar. Per aquest motiu, ha manifestat que la preparació del Govern és “minsa” i les explicacions donades són “molt fluixes”. Per últim, el conseller ha aconsellat al ministre de revisar el reglament escrit per Liechtenstein, un text que ha assegurat ser “senzill, complet i clar”.
Per recolzar les seves afirmacions, Gil ha llegit una carta en la que el ministre donava instruccions a la direcció perquè s’eliminés els expedients i altres documents personals que hagin prescrit. La consellera considera que no es poden eliminar documents públics.
L’origen de la disputa entre el Govern i el grup reformista ha estat la pregunta entrada d’urgència en què es demanava en quin punt es troben els expedients disciplinaris. En aquest sentit, el ministre ha informat que dels cinc existents, tres han quedat resolts i per tant arxivats, i els altres dos estan pendents de resolució. També ha recordat que quatre dels expedients tenen a veure amb la sortida d’un pres després d’una mala interpretació de l’aute de la Batllia.