Search
Close this search box.
L'opinió de:

La revelació

ELISENDA VIVES

Fa pocs anys, un agent d’informació professional d’un país veí va oferir els seus serveis a Rússia per mitjà d’una carta administrativa molt formal que, en ocasió del judici, fou publicada als diaris. Deu ser un cas infreqüent, però sorprenia una comunicació tan directa, sense embuts, com un negoci, simplement. És cert que de manera regular apareixen notícies relacionades amb l’espionatge. És també singular el cas d’uns espies russos descoberts fa uns mesos, que disfressats amb les seves identitats falses, espiaven no se sap què, o almenys no s’ha fet saber, en els extraradis de ciutats d’Estats Units.

La fascinació per les relacions tenses i pels agents secrets s’ha alimentat amb obres literàries esplèndides de les quals cal venerar les de John Le Carré, com un dels darrers mestres en aquest art de la complicació d’uns guions, que al final, resulten molt més senzills i esquemàtics del que prometia la trama a l’inici. Amb tots els respectes i des d’una perspectiva desconeixedora del material –ja se sap que la ignorància és molt agosarada–, potser és el que podria passar amb els documents que s’estan publicant de la gran filtració de WikiLeaks.

Per mitjà d’uns atreviments fenomenals, es va donant accés a un conjunt de documents enorme. Tot i no gaudir de l’hàbil arquitectura que sostenia les novel·les sobre la Guerra Freda, que mitificava la maniobra i suspenia el temps en unes accions descrites al mil·límetre, la informació atrau. Ofereix detalls sobre qüestions molt importants, però les essències que traspuen ja han anat quedant paleses per mitjà dels fets, de les actuacions. S’haurà de veure la manera de tractar aquestes revelacions, que poden confirmar antigues sospites, fer conèixer posicions no publicades, molts matisos i verificacions, i que en conjunt vindrien a canviar poques percepcions.

No hi ha misteri, però. Amb aquestes filtracions a la premsa, es posa un focus especial en els sistemes de seguretat de les comunicacions, envers un món multipolar i de múltiples conflictes, amb nous actors estel·lars i que pot deixar, alhora, en mans particulars, hackers o algú més, accions, com els míssils, de llarg abast. Hores d’ara, l’enigma no és el procediment sinó què pot passar a partir del desenllaç.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu