Search
Close this search box.

Cura amb la lectura de les xifres

  • L’ANÀLISI SOBRE NATURLÀNDIA CONTRASTA AMB LA DE GM CONSULTORS

EDITORIAL

La campanya de recollida de signatures per demanar al Comú de Sant Julià de Lòria que freni l’ampliació de Naturlàndia i declari la zona de la Rabassa espai protegit va començar a mitjan maig. Es tracta d’una iniciativa impulsada per ADN, la Plataforma Rocafort, Amics de la Rabassa i Apapma.

Tots ells mantenen que el parc d’animals que el Comú lauredià vol construir a la zona serà un fracàs econòmic, ambiental i un llast per als veïns de la parròquia. També assenyalen a les instal.lacions actuals, amb el Tobotronc com a buc insígnia, que veuen condemnades al fracàs, i reclamen als dirigents lauredians que reconeguin, segons el seu parer, que el Tobotronc no aporta cap benefici i que possiblement no es recuperarà mai la inversió efectuada. Els ecologistes volen que la Rabassa sigui declarat parc natural com a alternativa al model “obsolet” del parc temàtic, considerant que és una de les portes d’entrada a la Vall del Madriu-Perafita-Claror, proclamada Patrimoni de la Humanitat.

A l’altre costat és troba el Comú de Sant Julià, que ha fet una aposta clara en forma d’important inversió entorn de la Rabassa, amb el Tobotronc com a gran atractiu. Al novembre començarà a prendre forma el parc d’animals, que deixarà pas a la construcció d’hotels, un aparcament i un centre d’alt rendiment. Les autoritats locals estan convençudes que el projecte ha de beneficiar la parròquia laurediana, en forma de dinamització turística, i ara confien en el suport ciutadà amb la venda d’accions, amb una emissió que s’ha fet a preus populars per fomentar la màxima participació de la població.

Tothom està en el seu dret de defensar les seves legitimes postures, però s’ha d’anar amb molta cura quan es tracta d’informes i estudis, perquè les interpretacions poden ser diverses. Així, un estudi financer encarregat per Amics de la Rabassa assevera que el preu de les accions de Naturlàndia està sobrevalorat, segons les primeres conclusions. Assegura l’analista Andreu Gilabert que, segons l’oferta pública d’accions, l’inversor espera com a mínim una rendibilitat del 14,71%, mentre que aquest expert, que ha fet una valoració alternativa, no supera la rendibilitat més enllà del 5,05%.

Discrepa d’aquests arguments Gerard Martínez, de GM consultors, l’empresa que va elaborar l’estudi sobre el rendiment i la viabilitat de l’ampliació de Camprabassa, que posa en dubte la baixa rendibilitat i mostra l’evolució de la demanda com un element que demostra la viabilitat del projecte. No és cap secret que les xifres són interpretables, però s’ha d’anar amb molta cura perquè l’inversor busca confiança.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Jordi Castellet i Sala
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu