Search
Close this search box.

La via de l’emissió de deute públic

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El Govern del PS va fer el primer pas per diversificar el deute. D’una banda negociant amb una entitat francesa i, d’altra, emeten lletres del tresor. Va ser una decisió encertada que ajuda a disminuir la dependència de la banca andorrana i alhora suposa un alleugeriment per a les entitats andorranes, que fins ara havien estat l’únic pilar sobre el que se sustentava un Estat endeutat i que actualment es troba al límit i sense marge per poder tirar endavant noves inversions.

El Govern de DA ha apadrinat la fórmula, i tal com ja havia avançat el ministre de Finances. Ahir Jordi Cinca va anunciar una segona emissió de deute públic al Principat, per un valor de 70 milions d’euros, una xifra que correspon al dèficit del present exercici. L’objectiu d’aquesta i de futures emissions de deute públic és diversificar l’endeutament del Principat i arribar a aconseguir que el 30% d’aquest endeutament estigui col·locat en forma de bons o lletres de l’Estat.

Martí ja va reconèixer obertament i sense complexos el setembre passat que la decisió del Govern de Jaume Bartumeu d’emetre deute públic havia estat encertada, ja que permet diversificar i evita que tot l’endeutament de l’Estat es concentri en les entitats financeres del país –en aquest sentit, va ser també durant l’anterior legislatura que es va lligar la primera operació de finançament internacional.

El Govern necessita liquidesa, i després d’arribar a un acord amb els bancs del país per renegociar els interessos del deute contret, necessita fer ingressos a la caixa a banda de la recaptació via impositiva que va a la baixa. Val a dir que el deute amb la banca andorrana ronda els 400 milions, tenint en compte que al novembre de l’any passat era de més de 650 milions i que el Govern socialdemòcrata va reduir-lo amb l’emissió de lletres del tresor per valor de 100 milions i negociant un préstec de 150 amb l’entitat francesa Crédit Agricole.

Ara son 70 milions d’euros que es posen al mercat amb un interès del 4,3% anual, una xifra que pot resultar atractiva als inversors -perquè es tracta a curt termini– i que està en relació al risc de cada Estat. Aquesta emissió de deute no rebaixarà l’endeutament subscrit a les entitats bancàries sinó que servirà per finançar el deute generat durant aquest any i per fer front a l’obligació d’eixugar el deute de la CASS.

Mentre, plana el temor de la nova avaluació que està a punt de caure per part de Standard & Poor’s, que probablement farà una rebaixa, i també queda pendent l’anterior emissió que caduca el mes que ve, i que per tant s’haurà de renovar. El camí no és fàcil.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Marian Fernández
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu