Search
Close this search box.

Unes eleccions dins de la normalitat

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La cultura sindical encara està orfe en el sector privat. Mentre que els sindicats majoritaris estan integrats bàsicament per personal de les administracions públiques, la representació dels empleats de les empreses privades és nul·la. Els articles del 109 al 120 del capítol segon, Títol IV del Codi de Relacions Laborals estableix la celebració d’eleccions per elegir els delegats de personal, però una cosa és el que marca la llei i una altra molt diferent la realitat, que demostra molta reticència per part d’algunes empresaris a què els seus treballadors triïn els seus representants. Les dades són clares en aquest sentit, i només l’UdA i Ctrasa estan en procés de designar delegats, i ambdues són societats amb capital públic, que a la fi és el que marca la diferència.

Per això és significatiu que l’empresa més gran del país, Grans Magatzems Pyrénées, celebri eleccions demà per elegir els delegats de personal. L’existència de delegats de personal ha de ser un signe de normalització, una via de comunicació entre els empresaris i els treballadors. Per exemple, és important que els representants dels treballadors i els empresaris puguin concertar convenis per tenir en compte les especificitats de cada sector, i que aquests acords col·lectius siguin força vinculants, però això no és possible sense representació dels assalariats. ¿Què passa actualment? En mols casos s’ha de recórrer a la intervenció de l’Administració perquè estableixi les normes, una situació atípica que no és dóna en cap país avançat.

¿La polèmica sobre els horaris comercials? Segurament hi ha unanimitat que un conveni col·lectiu pactat hauria de permetre establir els horaris i les compensacions, però allò que la llei facilita no s’aplica, amb les conseqüències següents, i és que sense delegats no existeix negociació.

El grup Pyrénées, l’empresa més gran el país, pot ser un exemple per a la resta d’empreses per tal de donar facilitats als seus empleats per a l’elecció dels delegats de personal. Es tracta de normalitzar les relacions i d’aplicar el contingut del Codi de Relacions Laborals, de manera natural i sense reticències. Pyrénées Import i Pyrénées SA ja tenen els seus delegats, i ara toca el torn als 480 treballadors amb dret a vot dels grans magatzems, que podran triar demà als seus representants.

Només els treballadors d’una empresa privada han fet el pas, però per la seva envergadura i la seva implantació en el país es tracta d’un fet significatiu, que hauria de ser apreciat amb normalitat i no com una excepcionalitat, però la realitat laboral del país fa d’aquestes eleccions un mirall per a molts.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Marian Fernández
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu