Ja se sap el cost: 400.000 euros anuals costa l’assistència lletrada al detingut des de l’inici fins a l’ofici final. A algú li podrà semblar una despesa innecessària en temps de crisi i austeritat, però és incontestable que l’estat de dret ha de garantir la defensa justa de les persones i evitar qualsevol element que pugui distorsionar.
El Tribunal Constitucional va dictar sentència el setembre passat en relació al conflicte per la presència d’assistència lletrada des del primer moment de la detenció. Segons el criteri que va emetre el TC, són considerats nuls i, per tant, contraris a la Constitució andorrana, l’incís «al cap de 24 hores de la detenció» corresponent a l’apartat D de l’article 24 del Codi de Procediment Penal, així com els incisos «transcorregudes 24 hores de la seva detenció» i «transcorregut el termini de 24 hores a partir de la detenció» de l’article 25.1.
En llenguatge planer, aquest pronunciament significa que és inconstitucional el fet que el detingut no disposi d’un advocat des del primer moment de la seva detenció. En conseqüència, la Policia ha d’avisar immediatament en el moment de l’arrest d’aquest dret a tots els detinguts. Cal recordar que el Tribunal de Corts va dictar, ara fa un any, quatre autes demanant la intervenció del TC per considerar inconstitucionals els esmentats articles. L’argumentació es basava en l’article 10 de la Constitució (sobre el dret a un procés degut i a un judici just i equitatiu) i la recent jurisprudència del Tribunal dels Drets Humans sobre aquest punt. La sentència del Tribunal Constitucional també feia referència al pronunciament del Consell Constitucional de França, dictada el dia 30 de juliol passat.
La demanda del Col·legi d‘Advocats sempre ha tingut el suport del Govern socialdemòcrata i del cap de Govern sortint, Jaume Bartumeu, que ha agilitat les accions per possibilitar el un canvi que permet disposar d’advocats de guàrdia les 24 hores del dia amb les implicacions econòmiques i organitzatives que això representa per al país.
Sembla estrany que s’hagi estat tan de temps sense que un presumpte innocent o culpable hagi tingut que declarar en un primer moment sense la presència d’un advocat. Els 400.000 euros anuals homologuen Andorra amb la legislació europea més avançada i consolida el model garantista, i en cap dels supòsits s’han de veure com un malbaratament, ens al contrari, ja que s’avança en la defensa dels drets dels ciutadans. La partida inclou l’assistència lletrada,Policia i oficis penals, i ha de sortir de les arques públiques. Els ciutadans han de costejar un servei que beneficia als ciutadans.
Per a més informació consulti l’edició en paper.