Quan un, humilment, va assegurar en una conferència farà uns quinze anys que no solament els periòdics impresos sinó també els llibres -o almenys una gran majoria de llibres- tenien els anys explicats, l’esbronc va ser general i estrepitós. Sembla que el temps em va donant la raó com no hi ha més remei que donar-la-hi al fins ara president de l’Acadèmia de Cinema, Alex de l’Església. Va dir alguna cosa només els més tossuts o que volen jugar a «snobs» s’atreveix a negar: Internet no és el futur, és el present. I aquesta realitat indiscutible resulta valguda per a periòdics, llibres, músiques i pel·lícules.
Quan es va socialitzar la televisió i va deixar de ser un luxe, tots ens vam ser acostumant al seu llenguatge fins a tal punt, que la seva existència va provocar canvis al propi cinema i avui les pel·lícules que veu la gent, les pel·lícules que són èxit de taquilla estan realitzades per a una massa social que té ja assimilat el llenguatge de la tele, la seva «tempo», les seves circumstàncies.
-I no li dóna pena que això sigui així, que els hi llibres es llegeixin en pantalles i es vegin les pel·lícules en formats que no li són propis? No li dóna pena a vostè precisament renunciar al tacte del paper premsa, a l’olor de la tinta?
Però aquest que aquest no és el problema perquè aquesta no és la realitat. No es tracta del que a un determinat grup ens agradi o no sinó més aviat de saber què està passant. Podem seguir instal·lats en la nostra particular malenconia -apresa per necessitat, no per elecció- i no acceptar que el «homo videns» d’avui no està renyit com el «homo sapiens» tal com nosaltres ho entenem perquè és el que hem viscut. Els suports manquen d’importància i l’Odissea, El Quixot o Hamlet seguiran sent grans obres es llegeixin escrites a mà, impreses en paper o en la pantalla d’un ebook.
Se’m dirà que el cinema és diferent; i és veritat. Però també les pantalles casolanes en les quals ara es veu molt el cinema, les pantalles de televisió, han canviat -i la cosa no ha fet més que començar- en definició, so i grandària. Caldrà adaptar-se o és que televisió i creació estan negades? Una vegada més no és bé confondre suport amb contingut ni programació impresentable amb el mitjà pel qual es difon. És l’hora de triar. La pel·lícula guanyadora de la majoria dels Goya, ni tan sols l’han «tirat» als cinemes de la majoria de les ciutats espanyoles. I no dubto que serà molt bona, però això és el que hi ha i l’elecció és senzilla: o abaratim preus per poder «baixar-se» via Internet i amb garantia de qualitat i legalitat el que cadascun vulgui en un mercat potencial de centenars de milions o esperem que arribi una còpia de la pel·lícula a la nostra ciutat i a veure si amb sort passen per taquilla un centenar d’espectadors. I això val també per a la música: posin a la venda en aquest aparador global els temes que es facin i jo veuré els que compro un preu mòdic. No m’obliguin a empassar-me un CD sencer del que solament m’interessa una cançó.
Imagino que els ortodoxos de la cosa no estaran molt d’acord, però el dolent de la realitat és que és tossuda i al final acaba imposant-se.
Per a més informació consulti l’edició en paper.