- S’han preparat uns estadis de competició impecables i globalment lloats per tothom
RAMON GANYET SOLÉ
Des del 13 al 22 de gener de 2011 s’han efectuat amb èxit esportiu, mediàtic i d’organització els novens Campionats FIS de l’especialitat. Malgrat unes precipitacions adverses es van preparar uns estadis de competició impecables i globalment lloats per atletes, federacions participants i directius de la Federació Internacional d’Esquí FIS. La innovació tecnològica en fabricació de neu artificial i les inversions efectuades en el moment oportú han permès donar plena garantia de qualitat de les pistes de competició.
La nova disciplina de Slope Style, en l’estadi de Font Canaleta, ha trobat a La Molina un impuls decidit cap a la seva propera inclusió al programa olímpic de Sochi 2014.
Cinc anys de treballs hauran passat des de l’adjudicació dels Campionats feta el 2006 en el congrés de la FIS de Villamoura (Portugal). Les claus de l’èxit no són fruït de la sort. Al meu entendre els aspectes determinants han estat els sis següents:
La planificació de les inversions dins dels Plans de Viabilitat de La Molina efectuats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
L’experiència d’organització de l’equip de La Molina, després d’haver organitzat en la darrera dècada 15 competicions FIS-IPC en Copes d’Europa i Copes del Món entre les quals destaca la Copa del Món FIS de dones en esquí alpí 2008.
Unitat de tots els estaments implicats: ajuntaments, Diputació de Girona, federacions, Consejo Superior de Deportes i empreses participants. La unitat dóna la força.
Implicació de la ciutat de Barcelona, amb la generositat del seu Ajuntament al capdavant, obrint via al fructífer binomi mar-muntanya, Ciutat-Pirineu. La inauguració amb les proves de Big Air al Palau Sant Jordi de Montjuic va ser un èxit
La professionalitat i bona coordinació dels equips de TV3 i TVE, aportant una retransmissió HD de molt alta qualitat.
Finalment, dedicació i esforç de totes les persones d’organització, molt especialment del personal de FGC i del Comitè Organitzador. El conjunt dels Campionats ha tingut més de 3.000 persones acreditades, i ha acollit 47 equips de federacions participants, durant 10 intensos dies.
Els resultats de tots aquests Campionats ja es poden constatar . D’una banda la millora de les infraestructures de l’estació de La Molina i la generació d’ocupació en aquets moments tan difícils de l’economia. Per una altra, la consolidació de la Marca La Molina que històricament havia representat una referència dins dels cent anys de l’esquí a Catalunya.
Els intangibles de la consolidació del nom de La Molina associada a l’esport de competició (com també a l’esport per persones amb discapacitats) s’aniran recollint durant molts anys.
Ara s’ha reforçat sòlidament el posicionament de La Molina per obtenir l’organització dels Campionats del Món IPC d’esquí alpí per discapacitats 2013, dels Campionats Mundials Juniors FIS d’esquí alpí 2014 o la proposta d’organitzar proves de la Candidatura Olímpica BCN-Pirineu 2022.
EN AQUEST CONTEXT, La Molina encara també un objectiu estratègic adoptat per FGC, consistent en complementar l’oferta d’esquí i lleure de dia (facilitats per la bona comunicació amb l’àrea metropolitana de Barcelona) per atreure turisme d’estada (amb molt més impacte econòmic sobre les tres comarques de la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès).
Fixar objectius estratègics clars, planificació i execució dels projectes proposats han estat la consigna de FGC durant la seva gestió en els últims set anys.
Ara se’n comencen a recollir els fruits.
Per a més informació consulti l’edició en paper.