Search
Close this search box.
L'opinió de:

Monitor Group, una darrera l’altra

  • És preocupant que el Govern deixi totalment en mans d’una consultora la inversió estrangera

DAVID RIOS
Conseller general socialdemòcrata

En les darreres setmanes hem parlat vàries vegades al Consell General de la contractació de la consultora Monitor Group. En vam parlar en la sessió de control al Govern del 10 de maig del 2012, en la votació al suplement de crèdit per pagar els honoraris a Monitor Group i lamentablement a la sessió de control al Govern del 14 de juny en vam haver de tornar a parlar.

Dic lamentablement perquè si periòdicament anem parlant del tema és perquè s’ha afegit un nou capítol a la disbauxa en la contractació de Monitor Group i del procés d’obertura econòmica que està endegant el Govern de DA.

La contractació directa, és a dir sense que altres empreses hagin tingut la possibilitat de presentar una oferta, de Monitor Group per 1,500.000 euros a data d’avui ha acumulat les següents calamitats:

1.- La contractació de Monitor Group el 8 de març denota la improvisació del Govern, no estava prevista en el pressupost del 2012 (aprovat el 29 de desembre).

2.- L’adjudicació i contractació de Monitor Group ha estat a dit i no s’ha facilitat, encara que s’ha demanat, cap informe que demostri que és l’empresa que millor s’adapta a les especificitats del projecte i en qualitat-preu.

3.- Vist que el Govern no podia fer aquest contracte per la llei de la contractació pública, s’ha justificat l’adjudicació d’1,5 milions a través de l’ADI. La presentació de la contractació es va fer al Govern amb la intervenció molt activa del cap de projectes estratègics de Govern.

4.- Monitor Group va iniciar els treballs sense que la llei d’inversions estrangeres estigués en vigor, ni tan sols aprovada. Encara més, quan es va anunciar al Govern la seva contractació, el projecte de llei encara no estava admès a tràmit al Consell General.

5.- El Govern va signar un contracte que no respecta la llei de l’impost sobre la renda dels no residents fiscals al contemplar els honoraris de 1,5 milions amb l’afegitó de «(Impost de la renda dels no-residents fiscals a Andorra, IRNR, no inclòs)» tan poc legal com dir en un contracte «(Impost de societats no inclòs)».

6.- El Govern va haver de demanar i fer aprovar pel Consell General un suplement de crèdit que no contemplava el pagament de l’ISI que sí que va a càrrec del Govern. Si ho hagués fet, hauria hagut de demanar 60.000 euros més en concepte d’ISI (un 4% de la factura).

I després de tot això, s’afegeix la carta de Monitor Group a una part dels hotelers del país, enviada a través de la Unió Hotelera el 4 de juny, deixant així de banda la resta d’hotelers no associats a la UHA.

En aquesta carta, Monitor Group anuncia que treballa, conjuntament amb el Govern d’Andorra i la Unió hotelera d’Andorra, per suportar el desenvolupament del sector turístic-hoteler i contribuir al creixement econòmic del país. Posteriorment informa de l’esforç en aconseguir «èxits immediats» i per això s’ha posat en contacte amb els principals operadors hotelers de diferents països.

Finalment s’adreça als hotelers per demanar-los que si estan interessats contactin directament amb Monitor Group assegurant-los al final de la carta que qualsevol contacte amb ells serà confidencial i les informacions no seran compartides amb el Govern. La carta conclou amb tres adreces de correus electrònics de tres treballadors de Monitor Group.

Els exemples de possibles «col·laboracions» que Monitor Group proposa, exclusivament als socis de la Unió Hotelera, són associacions amb marques de renom o, directament, vendre’s les participacions.

En la sessió de control del 14 de juny, el Govern va defensar aferrissadament el seu recolzament total a aquesta iniciativa i van assegurar que, a més, l’estendrien a altres sectors econòmics.

Arribats a aquest punt:

1.- Si el Govern estava d’acord en la tramesa d’aquesta carta, ¿no hagués estat més adequat que hi haguessin aparegut algunes referències que haguessin permès als receptors saber qui hi ha darrera d’aquesta iniciativa? (un logotip de l’ADI, un telèfon de contacte…)

2.- És curiós que Monitor Group digui que «treballa conjuntament amb el Govern», quan és evident que correspondria mencionar a l’ADI com a mínim.

3.- La carta, escrita en castellà, vulnera de manera escandalosa la llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial del 16 de desembre del 1999. Perquè els projectes forans funcionin primer de tot han d’entendre la cultura del país i malament anem si no sabem que el català és l’idioma oficial d’Andorra.

4.- És preocupant que el Govern deixi totalment en mans d’una empresa consultora, avenint-se a que aquesta signi acords de confidencialitat a esquenes del propi Govern, un tema tan definitiu i important pel futur del nostre país com és la inversió estrangera.

5.- En aquesta carta, Monitor Group incompleix el contracte a l’especificar quins serveis realitza. Monitor Group, per contracte, té dret a dir que treballa pel Govern però en cap cas a enumerar quines feines fa.

6.- El Govern i l’ADI asseguren que Monitor Group no cobrarà comissions per fer aquestes gestions però la realitat és que no tenen cap altre mecanisme que la «confiança en l’empresa» per assegura-ho.

7.- En la carta queda patent que ja s’ha iniciat una cursa per vendre’s al millor postor, i Monitor Group es posa a disposició perquè, de manera confidencial, els empresaris puguin vendre’s les seves participacions.

Queda molt clar quina és la visió de la inversió estrangera que té Monitor Group. Els socialdemòcrates estem a favor de l’obertura estrangera però no compartim de cap de les maneres aquesta visió, gens transparent i purament especulativa, que no busca cap mena de valor afegit ni serveix per crear nous llocs de treball ni dinamitzar la nostra economia. Aquesta visió i acció només serveix per vendre’s poc a poc el país. H

 

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu