Search
Close this search box.
L'opinió de:

L’estadística i els ràtings

ALEXIS ESTOPIÑAN

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Quan s’està al centre del huracà tot va molt més de pressa. Amb aquesta sensació portem vivint des de finals de l’any passat i en aquesta intensitat ens estan transmeten les notícies les portades dels diaris, que com si fos temps de guerra, ens anunciaven el rescat d’Espanya, per l’estratosfèrica xifra de 100.000 milions d’euros.

Però el que més m’ha sorprès d’aquesta notícia ha estat la nota informativa que després va fer pública Eurostat, l’oficina estadística de la Comissió Europea, la qual ha es esclarit la metodologia comptable amb la que s’hauran de computar el préstec europeu. Els polítics ho plantejaven com un préstec directe al sistema financer, però segons Eurostat «el crèdit acceptat pel Govern espanyol augmentarà directament el deute públic i les despeses dels interessos del préstec també tindrà un impacte directe en el dèficit». El que entre d’altres conseqüències, pot arribar a suposar uns 3.000 milions d’euros anuals.

Aquesta informació, per la qual el deute espanyol pot passar del 80% al 90% del seu PIB, és la que argumenta la decisió de l’agència Moody’s per rebaixar tres graus el ràting del deute sobirà d’Espanya des de l’A3 a Baa3 i amb una perspectiva de valoració negativa.

Aquí es demostra la importància de tenir estadístiques oficials que quantifiquin les finances públiques seguint estrictament les metodologies internacionals. En aquest sentit és benvingut el projecte de llei de la funció de l’estadística pública, que abans d’ahir va fer públic el Butlletí del Consell General.

Entre d’altres, aquesta llei ha de permetre el desenvolupament de les estadístiques del país, homogeneïtzant l’aplicació de les normes de les finances públiques, fent noves enquestes a les empreses, i proveint de noves normatives que permetin explotar millor tots els registres administratius. Amb el principal objectiu de dotar nous indicadors macroeconòmics que ens permetin comparar amb les dades internacionals.

Una legislació que també ajudarà de retruc a totes les empreses del país, les quals també estant subjectes a les valoracions de les agències internacionals, com FitchRatings, la qual ahir va mantenir les qualificacions a Crèdit Andorrà, BPA i Andbank. Una valoració molt positiva si es té en compte que les valoracions de les empreses d’un país no solen estar per sobre de la valoració del seu país.

Ara caldrà saber quina serà la nova valoració per l’any 2012 de l’agència de Standard and Poor’s, la qual també va mantenir la seva valoració a finals de l’any passat.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu