Search
Close this search box.

Estratègia defensiva necessària als bancs

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Que els bancs redueixin el seu benefici hauria de ser una nota bastant negativa. Al cap i a la fi, els seus comptes de guanys són el principal indicador de la salut que viuen les entitats. Però en el cas de Crèdit Andorrà, que ahir no va dubtar en dir que al 2011 havia guanyat un 9% menys, aquesta dada té matisos molt diferents.

Si bé es cert que una retallada de beneficis és una mostra del delicat moment que viu l’economia, el principal banc del país va preferir sacrificar els guanys per millorar les seves provisions. Una decisió sabia en temps d’incertesa, més encara veient tot el que està passant al panorama internacional.

Donant prioritat a la gestió de recursos i a les reserves bancàries blinda els comptes de l’entitat davant futures incerteses. Precisament, aquesta va ser l’estratègia dels grans bancs internacionals que millor vorejen la crisi ara mateix quan, fa pocs anys, la situació començava a donar més signes de feblesa.

Els bancs andorrans encara poden presumir d’una fortalesa notable amb tota la que està caient. Però seria molt insensat no mirar al panorama internacional i actua en conseqüència. I no només en relació a Crèdit, ja que Morabanc ja va anunciar uns resultats on també retallava el benefici en favor d’unes més altes provisions.

El país necessita que la salut dels seus actius financers sigui la més alta possible. Sense aquesta, és impossible que el crèdit flueixi i es doni oportunitats a tots aquells que tenen una idea. El principal banc del país porta temps amb aquesta creuada, i referma constantment que ells no tancaran l’aixeta del finançament. I és que, sense crèdits, l’activitat no pot reflotar.

Ara farà falta veure com reacciona el sector bancari davant d’un any com el present, en el que probablement s’hagin d’enfrontar a noves retallades als seus comptes de beneficis. Fa un any, presentaven els resultats del 2010, on encara podien presumir d’haver-hi augmentat recursos amb una caiguda molt petita. Aquest any ja es parla de descensos als beneficis d’entre el 7% i el 9% en segons quins casos. Igual que l’economia necessita d’uns bancs forts que facilitin la fluïdesa creditícia, aquests també precisen d’un país que pugui anar cap amunt.

Farà falta que totes les entitats, però, pressentin resultats per poder fer una valoració objectiva de com va anar l’any 2011. Però, de moment, sembla que la màxima és mostrar una actitud defensiva envers la tempestat. Amb el particular cas de Banc Sabadell, que va aconseguir beneficis en el dolent any passat.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu