Search
Close this search box.
L'opinió de:

¿Reforma o revolució?

JOSÉ LUÍS GÓMEZ

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

La reforma educativa forma part de l’ajust pressupostari, però amaga una mica més: un reequilibri entre la formació universitària i la formació professional (FP), de manera que perdi pes la primera i augmenti la segona. ¿Qui inspira aquesta reforma? Alemanya. ¿Per què no s’ha avançat més i estem enmig d’un ajornament de la renovació de la FP? Per un problema de finançament. Alemanya -si es vol, llegeixi’s la Unió Europea- està forçant Espanya a potenciar la FP i al mateix temps a canviar el seu actual model, perquè hi hagi un 70% de formació pràctica i un 30% teòrica; és a dir, just el contrari del que succeeix avui a Espanya. ¿I on està el problema? Doncs en què la patronal CEOE no vol assumir el model alemany, on els empresaris no solament estan obligats a acollir a tots els alumnes de FP en pràctiques, sinó que a més els paguen a fi de mes. A la patronal espanyola li agrada la reforma laboral però no la reforma de la formació professional; almenys si ells s’hi han d’implicar, la qual cosa ha descol·locat als negociadors alemanys d’aquest ambiciós pla que, si es duu a terme, marcarà un abans i un després per a l’educació a Espanya.

El canvi és molt profund i suposa també un replantejament dels pressupostos d’educació, ja que fins ara el gruix del cost de l’ensenyament superior es repartia entre tots els contribuents, és a dir, es finançava majoritàriament a través del sistema impositiu, mentre que en el futur seran les famílies dels estudiants o aquests mateixos els qui paguin el sistema.

El desconcert és gran, la qual cosa explica també que els editors ja estiguin instant el Ministeri d’Educació a aclarir l’ajornament del centenar de titulacions de FP que havien de començar a ensenyar-se al setembre. Resulta que tots els llibres i materials estan ja als magatzems, a punt per a la distribució comercial i no saben què fer amb ells. D’entrada, la implantació de nous mòduls de 2.000 hores de cicles formatius mitjans i superiors es retardarà fins al curs 2014-15 i també està en l’aire el calendari de la reforma de la secundària, en espera de l’entrada en vigor de la modificació del quart d’ESO derivada de la Llei d’Economia Sostenible. En resum: ¿cal parlar de reforma o de revolució educativa? Aviat ho veurem.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu