Tal i com es publicita en el portal web, el Funicamp és una instal·lació excepcional: és el telecabina més gran d’Europa que, en menys de vint minuts i després de recórrer més de sis quilòmetres repassant la vall dels Cortals, et trasllada a 2.502 metres d’alçada, amb unes magnífiques vistes que per gaudir durant el trajecte fins arribar al cim.
Durant la temporada d’hivern el Funicamp uneix el centre d’Encamp amb les pistes d’esquí. És la porta d’entrada a Grandvalira, el domini esquiable més gran dels Pirineus.
És a dir, es tracta d’una instal·lació única que permet als esquiadors deixar el seu vehicle abans, estalviant cues, i accedint a través del giny a un gran domini esquiable. Durant la campanya electoral de les comunals, Jordi Mas, l’abans candidat i ara cònsol d’Encamp (que va promoure la instal·lació en el seu mandat anterior, abans de Miquel Alís) va manifestar que quan es va obrir al principi, ja hi havia un estudi econòmic-financer de projecció de funcionament del Funicamp d’hivern i estiu, que donava que era viable amb les condicions que havien fixat amb Saetde. Es cobrava pels passatges i un percentatge era pel Funicamp. L’anterior equip comunal va aturar al giny durant l’estiu ja que el seu funcionament diari suposa un cost molt elevat que no sortia a compte amb el nombre d’usuaris durant l’estiu.
Ara la nova majoria d’UP-DA recupera la intenció de potenciar al Funicamp, i ho vol fer de la mà de Saetde ampliant la concessió dels terrenys de Concòrdia per tal de comptar amb la implicació de la societat que explota les pistes del Pas de la Casa i de Grau Roig, que estan connectades amb Soldeu-El Tarter. La realitat és que l’estrena del Funicamp va crear unes grans expectatives (amb inflada dels preus immobiliaris) que no s’han acabat de complir. La parròquia ha patit un deteriorament palpable, i el comerç no ressuscita, ben al contrari, cada cop són més els locals buits. No hi ha vida nocturna i durant el dia no s’aprecia un ambient relacionat amb l’esquí, amb l’excepció dels esquiadors que esperen el trenet per a ser transportats fins el Funicamp. Encamp continua sent una ciutat dormitori, malgrat els esforços de l’anterior equip de govern comunal. Posar en funcionament aquest giny genera dos milions d’euros anuals per a l’administració, i per tant el projecte del Comú és impensable si Saetde no posa res de la seva part sobretot per dinamitzar l’estiu. Encamp té uns atractius naturals innegables, però abans de materialitzar el projecte caldrà fer un exhaustiu estudi de viabilitat per evitar malgastar diners i assegurar-ne la viabilitat, especialment a l’estiu.
Per a més informació consulti l’edició en paper.