Search
Close this search box.

La base educativa per millorar el futur

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

Ho diu el darrer informe de l’OCDE: «Hi ha un convenciment generalitzat que cal educar i formar ciutadans ben preparats per trobar feina en aquest món globalitzat, però també per millorar-lo. Ciutadans que poden treballar amb dignitat, exercir la seva ciutadania i gaudir dels drets i llibertats de les societats democràtiques. És fonamental, per tant, valorar en quina direcció i fins a quin punt l’educació d’una banda, contribueix al desenvolupament econòmic i al benestar social, i per altra, aporta als individus beneficis que realment compensen l’esforç d’estudiar i formar-se».

En els països de l’OCDE i entre la població de 20 a 24 anys d’edat, la desocupació entre aquelles persones que han completat l’Educació Secundària superior es redueix en 7,4 punts percentuals de mitjana, respecte a les persones que únicament tenen els estudis obligatoris. De la mateixa manera, els salaris als països de l’OCDE augmenten segons s’eleva el nivell de formació de les persones. La mitjana salarial d’un titulat en Educació Terciària és un 53% més elevada que la d’un titulat en la segona etapa d’Educació Secundària, i un 76% més de mitjana que un graduat que ha assolit una titulació en primera etapa d’Educació Secundària o inferior.

Les dades parlen per si soles, malgrat que s’estigui imposant la creença que una de les generacions més preparades és la que està tenint menys oportunitats dins d’aquest context de crisi econòmica. Per això, dins d’aquesta dèria per passar la tisora per tot arreu, no deixa de ser una dada positiva el fet que Andorra inverteixi més que la mitjana dels països de l’OCDE en educació. I s’ha de recalcar la paraula inversió, que s’ha de saber distingir de la despesa, doncs la primera ha de tenir un retorn en forma de beneficis per a la societat i el país en general. Un país analfabet no té cap futur, ni tampoc cal anar a trucar a les empreses estrangeres per oferir una obertura si no hi ha capital humà preparat per cobrir les seves necessitats.

L’educació juga un paper clau en el desenvolupament de l’economia actual i futura, malgrat que la situació actual sembla contradir aquesta afirmació, per la falta d’oportunitats i la precarietat del mercat laboral. Però la realitat actual és que en l’actualitat Andorra aposta clarament per la inversió en ensenyament, amb tres sistemes de qualitat, però alhora hi ha una clara tendència a la fugida a l’exterior per part dels joves més preparats, que no troben en el seu país ofertes que s’ajustin a les seves perspectives i capacitats. La base educativa funciona, i queda per tant donar forma al darrer tram, el laboral.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Marian Fernández
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu