- ‘Hipnofòbia’ és una novel·la d’intriga amb elements fantàstics que planteja la possibilitat de tenir el poder de controlar les ments
- El ministre de Cultura ha estat l’encarregat de lliurar el premi a Salvador Macip.. Foto: TONY LARA
El Premi Carlemany per al foment de la lectura ha recaigut en l’obra Hipnofòbia, del metge, investigador i escriptor català Salvador Macip. Hipnofòbia, la seva quarta novel·la, està ambientada als Estats Units i protagonitzada per un metge i un militar que es troben davant la possibilitat de poder controlar el poder de les ments. La trama és una barreja entre la intriga i la por que genera aquest poder i el dubte moral de si els protagonistes l’aprofitaran per canviar el món. Alhora, l’autor ha volgut jugar amb els conceptes del bé i el mal, defugint de la típica història del bo i el dolent, i ha volgut recuperar els mites clàssics del terror de principis del segle XX.
Josep Lluch, editor de l’Editorial Proa, ha qualificat l’obra d'”imaginativa i provocadora”, i ha destacat que està escrita amb un llenguatge molt precís i eficaç, que segurament ha adquirit gràcies a la seva professió d’investigador científic i metge. Macip també ha subratllat que ha volgut intentar sorprendre i que ha estat una aposta arriscada. També ha explicat que el ritme de la novel·la incorpora elements dels mitjans audiovisuals, i s’ha mostrat convençut que tota la literatura actual hauria d’incorporar aquest llenguatge, basat en el cinema i les sèries de televisió.
Salvador Macip (Blanes, 1970), és metge, investigador i escriptor. Va viure deu anys a Nova York i actualment viu a Leicester, Regne Unit, amb la seva dona i el seu fill. Ha publicat tres novel·les, una d’elles conjuntament amb Sebastià Roig, així com contes, llibres infantils i obres de divulgació científica.
L’obra guanyadora del Premi Carlemany, Hipnofòbia, es publicarà al març i tindrà una tirada aproximada de 3.000 exemplars, així com una edició electrònica.
Enguany, el Premi Carlemany ha encetat un nou format, destinat a fomentar la lectura entre els joves. L’objectiu és premiar obres “que facin de pont entre les lectures dels joves i la literatura per adults”, i per aquest motiu, en primer lloc un consell assessor tria tres obres finalistes i un jurat format per nou adolescents de 14 a 16 anys, supervisats pels seus professors, escullen la guanyadora.
El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha valorat positivament el nou enfocament del premi i ha reconegut que la novetat del format i la reducció dels terminis han fet que enguany s’hi hagin presentat només quatre originals. Per això, ha destacat que el repte a partir d’ara és la millora de la promoció del certamen, per tal de potenciar la participació.