HISTORIADORA
- Foto:
El passat cap de setmana vam assistir al gran recapte del Banc dels Aliments, amb l’objectiu de recollir aliments per tantes persones necessitades de la nostra societat.El Banc dels Aliments va néixer a Barcelona l’any 1987 amb la finalitat de recuperar els aliments, que no es poden comercialitzar però que encara són consumibles, per distribuir-los a gent necessitada.
Avui 26 anys desprès, el rostre de la pobresa ha canviat considerablement; a finals del segle XX per a nosaltres la pobresa extrema era un fet allunyat de la nostra geografia i sempre vinculat als països del tercer món. Durant aquest temps, la pobresa ha anant sumant rostres, primer es vinculava majoritàriament a persones que havien arribat a l’exclusió social per les drogues o per l’alcohol; desprès s’hi van afegir persones grans soles amb poc poder adquisitiu, recordant que sempre la pobresa ha tingut nom de dona, ja que la dona ha estat en el punt més feble de la cadena social.
En el segle XXI aquests paràmetres han canviat considerablement doncs desprès de l’època de vaques grasses en que es va estirar més el braç que la màniga ha vingut l’època de les vaques magres que ha deixat molta gent sense feina i molts joves que ni tan sols poden començar a treballar. Per tant la pobresa ha arribat a famílies que fins fa uns anys encara que no eren rics, tampoc eren pobres, i avui son pobres de solemnitat amb una pobresa extrema que afecta els seus fills i la pobresa infantil és una crua realitat a Catalunya, per això son tant importants els menjadors escolars.
L’any 2009 el Banc dels Aliments inicia una crida a la societat catalana a participar en la donació d’aliments a través del Gran Recapte. Enguany s’han recollit moltes tones d’aliments que prova una vegada més que la solidaritat humana és un be existent a la nostra societat, tant pels donants com pels voluntaris de Càritas i de la Creu Roja que estan col·laborant amb el Banc dels Aliments. No fora del tot sincera si em quedés amb aquesta complaença de la solidaritat i del «que bons que som». Considero que alguna cosa no rutlla ja que els rics s’han fet mes rics i els pobres més pobres i més nombrosos; necessitem un més just repartiment de la riquesa i per això reclamo de les nostres administracions catalanes, espanyoles i europees que prioritzen les polítiques de cohesió social; és vergonyós que salvin la banca, mentre hi ha infants que passen gana. No ens ho podem permetre!!!
Per a més informació consulti l’edició en paper.