- Una ràdio barcelonina em va acusar d’haver dit precisament el contrari del que havia jo volgut dir
FERNANDO JÁUREGUI
Periodista
- Foto: NOE
Assegura el president de Freixenet, la gran empresa productora i exportadora de cava, que els seus productes són boicotejats dins i fora de Catalunya. Fora, és a dir a la resta d’Espanya, perquè el cava és català i es produeix allà, i «cal castigar els catalans on més els fa mal: a la pela» ( paraula d’honor que l’he escoltat a algú que , increïblement, té responsabilitats polítiques ) .
A dins, perquè al president, José Luis Bonet, per cert persona temperada se li va ocórrer fer unes declaracions al New York Times que no van agradar als exaltats, que són molts: va dir una cosa tan òbvia com que «Catalunya és una part important d’Espanya i ho ha de seguir sent». I, així, les bombolles del producte, a les portes del Nadal, es troben amb el tiroteig des de les trinxeres del nacionalisme espanyol més cec i de les del nacionalisme –extremista– català .
No tinc altre remei que portar a col·lació una anècdota personal, que casa bé amb aquest esperit d’intolerància bilateral. Se’m va acudir, ja fa alguns mesos, defensar en una ràdio un tracte especial per a Catalunya, de manera que els catalans se sentin, en el possible, a gust dins de l’Estat, allunyant-nos de radicalismes, del «ni aigua per als catalans» i del «cal tornar a afusellar Companys».
Una ràdio barcelonina, famosa per la seva ferocitat en els plantejaments secessionistes, em va acusar d’haver dit precisament el contrari del que, tenint en compte el context, havia jo volgut dir: «un periodista de Madrid diu a la Cope que caldria tornar a afusellar Companys», van clamar en titulars, reproduïts per algun digital catalanista .
Els vaig trucar, els vaig demanar que escoltessin la conversa en la seva integritat i rectificar, disculpant-se per l’error. En va: vaig rebre centenars de missatges via Twitter i procedents tots ells de Catalunya, encoratjats sens dubte per les joventuts d’un partit que vostè i jo podem imaginar. Molts d’aquests tweets m’amenaçaven de mort, altres insultaven als meus progenitors i cap va rectificar el to terrible i insolent quan, amb paciència que em desconeixia a mi mateix, els vaig fer veure que la pròpia emissora barcelonina s’havia disculpat per l’emès amb precipitació i traïdoria .
Va ser, simplement, inútil: sóc un periodista «de Madrid» i , a sobre, parlant per una emissora coneguda per les seves escasses simpaties cap a la «causa catalana» ( la de la independència, suposo), així que, si non era vero, era ben trovato. El pitjor va ser que, des del costat d’aquí, em van retreure, alhora, demanar un tracte «discriminatori i privilegiat» per a Catalunya, el que algun energumen dels que per aquí pul·lulen van considerar que era un indici de les meves «tendències separatistes, basc a la fi». Paraula que també vaig escoltar això.
Li dic a vostè la veritat : discrepo molt del immobilisme de Rajoy pel que fa a una política amb i cap a Catalunya. Però, de vegades, no em queda més remei que entendre la seva filosofia de que tota acció pot generar una reacció pitjor encara que el simple estar-se quiet, perquè el fanatisme mai atén a raons. Jo, la veritat, no brindo per això, i aquest Nadal clar que em prendré, amb familiars, amics, col·legues i parents, les meves copetes de cava. Català, és clar.
Per a més informació consulti l’edició en paper.