- Foto:
Aquesta vegada us vull parlar del lloc on aniré els pròxims deu dies. M’he apuntat a una excavació que realitza la UNED a Hellín (Albacete). Es tracta del jaciment de la Cova Blanca descobert l’any 2006. Aquest jaciment posseeix un nivell arqueològic que s’ha atribuït al període transicional entre el Mesolític i el Neolític antic. La situació geogràfica de l’emplaçament, a cavall entre la costa mediterrània i l’interior peninsular, juntament amb l’existència de panells d’art rupestre prehistòric confereix a aquest lloc una indubtable rellevància i una certa excepcionalitat.
A més farem algunes activitats de laboratori i visitaren altres llocs de caire prehistòric que es troben dins de la mateixa zona. Un d’ells serà el jaciment conegut com el Tolmo de Minateda, ara tancat al públic, i el seu centre d’interpretació. Amb el Tolmo de Minateda es completarà la xarxa inicial de parcs arqueològics de Castella-La Manxa, que preveia un per província.
El jaciment es troba en un espectacular penyal, la localització i alçada el convertien en un lloc estratègic per controlar els camins entre Albacete, Múrcia i Alacant. Aquest penyal va ser un lloc triat per diferents grups humans per dur a terme els seus assentaments des de l’Edat de Bronze fins al segle X dC.
Fins a la data, l’ocupació més antiga que s’ha constatat pertany a l’Edat de Bronze i es tractava d’una fossa comuna per als morts. Durant la civilització ibera, es continuen fent en aquest lloc túmuls i monuments funeraris, així com una estructura de muralla realitzada en maçoneria. També es constaten vestigis d’ocupació romana i postromana.
Doncs, quan torni ja continuaré parlant de la meva petita aventura. L’únic que sento es no haver pogut assistir a la visita guiada de Radio Andorra durant les Jornades de Patrimoni. La qual espero que es repeteixi aviat, perquè el considero un lloc interessant de visitar.
Per a més informació consulti l’edició en paper.