L'opinió de:

Democràcies imposades

ANDRÉS ABERASTURI
PERIODISTA

No estic molt segur si ha estat una corresponsal a Egipte o a Brussel · les, dóna igual. El cas és que explicant el que pretén Europa, afirmava el desig de la Unió que Egipte complís el full de ruta i «tornés a la democràcia». ¿Tornés? Aquesta és la qüestió que els occidentals no acabem d’entendre i així ens va: no es pot tornar a on mai s’ha estat ni es pot imposar una democràcia a cop de bombardeig. Sobren els exemples i no hi ha més que contemplar el panorama de l’Iraq o de l’Afganistan on perden la vida ara més gent que durant l’absurda pretensió a la qual em referia abans: imposar la democràcia –la nostra democràcia– per la força. Fa por buscar dades fiables sobre el nombre de morts en aquests països després de l’intent d’una democratització impossible.

Està passant a Síria i a Egipte, la història es repeteix. I mentre tots allí maten i moren, aquí ens reunim i parlem i fem bells comunicats exigint «la volta» a la democràcia que mai va existir i sempre que es tracti de països que estan en la nostra òrbita, donarem suport als colpistes o als colpejats, segons ens vagi. A veure quan arriba el dia en què Brussel·les o el govern dels EUA exigeixen als Emirats Àrabs, per exemple, no ja una democràcia sinó l’elemental igualtat proclamada i beneïda en els Drets Humans.

La democràcia no s’imposa des de la força com no s’imposa la fe, a la democràcia s’arriba pas a pas quan mai s’ha tingut. Si alguna cosa cal reconèixer a les esglésies –inclosa la Catòlica– és que des de fa temps els seus missioners es preocupen molt més de salvar els cossos de la malaltia i de la fam, de l’esclavitud de la pobresa i l’analfabetisme, que de salvar les ànimes. Per aquí cal començar, d’això es tracta i fins que això no s’aconsegueixi, serà impossible l’espectacle de les urnes. Impossible o fictici, que tan dóna.

I en el món àrab ens trobem amb dos problemes afegits: la seva pròpia estructura tribal i per ara irreconciliable, i l’absoluta subordinació d’una possible legislació a la religió que s’ha fet cada vegada més fort i més extremista. ¿Què fer? Jo no tinc la resposta però sí descarto les dues que fins ara s’han intentat: ni la guerra soluciona res –al contrari– ni el bonisme d’una aliança de civilitzacions és possible.

Imagino que caldria començar des de baix, venent llapis i vacunes en lloc d’armes i convencent als que manen en aquests països –i hi ha moltes formes de convèncer sense vèncer– que és millor invertir en escoles i hospitals que en palaus horteres i programes nuclears . I si cal recórrer a no admetre comptes milionaris de dictadors corruptes, doncs caldrà fer-ho. La pregunta no és si els governs estan disposats a semblant cosa sinó, més aviat, si les multinacionals es decideixen a col·laborar, incloses les que fabriquen armes i les que guarden diners tenyits de sang.

 

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu