- Foto: EL PERIÒDIC
Castellciutat, tant a prop d’Andorra i, a la vegada, per a moltes persones, tan desconeguda. Coneguda habitualment amb el nom de Ciutat, perquè aquest va ser el seu nom oficial fins al segle XVI, va ser un municipi independent fins l’any 1975, després va passar a formar part de La Seu d’Urgell. Però la seva història comença molt més enrera. En aquesta zona on ara es troba situada es va establir, durant l’edat del Bronze, un poblat. Els romans també van colonitzar aquesta muntanya. A partir del segle IX es va convertir en la residència oficial dels comtes d’Urgell i, en 1135, s’inicia una nova etapa: el comte Ermengol IV d’Urgell va cedir Castellciutat al vescomte Pedro I de Castellbó.
La invasió francesa de 1691, un dels fets més importants que canviaria més tard la Monarquia hispànica, va demostrar la debilitat de la defensa de la plaça de Seu d’Urgell i va provocar la construcció de la fortificació que podem observar en l’actualitat. La Guerra de Successió Espanyola, la invasió francesa de 1719 i la Guerra del Rosselló de 1793 van tenir episodis destacats al Castell de Ciutat. El Castell va ser ocupat sense interrupció fins als primers anys del segle XX.
Abandonat durant anys, en 1970 va ser adquirit per la família Tàpies amb la intenció de restaurar la seva part històrica i convertir-ho en un complex turístic. Aquesta fortalesa moderna, que forma part d’un patrimoni català una mica infravalorat, es troba situada damunt d’un pujol estratègic paral·lel al riu Valira i està formada per un cantó per les restes de l’antic castell i, per l’altre, per la Ciutadella. La Ciutadella és una fortificació situada a 777 metres d’altitud i que va ser bastida als començaments del segle XVIII on abans se trobava la Torre Blanca, una de les cinc torres del Castell de Ciutat.
Des del turó, on es troba situada, es divisa tant el poble, com tota la plana de la Seu. Aquest lloc va ser la residència d’uns 800 homes del Regiment de Caçadors de Muntanya Arapiles 62. Es va tancar l’any 1993 i va ser cedit al municipi. Tres anys, més tard, es va convertir en la seu de l’escola d’hostaleria. Amb l’arribada del segle XXI, el Castell de Ciutat s’ha convertit en un important conjunt històric-turístic format per l’antic castell, la Ciutadella, la fortalesa emmurallada i un hotel.
Per a més informació consulti l’edició en paper.