PERIODISTA
El Comissari per als Drets Humans del Consell d’Europa va llançar ahir una crida a favor de les persones intersexuals, perquè siguin reconegudes i se’ls respectin els drets com a qualsevol altre ciutadà. En un comunicat el Comissari Nils Mui?nieks, recorda que el passat 1 de març, Clayton Morris , presentador de la televisió americana Fox News, va haver de demanar disculpes per haver fet uns comentaris «estúpids» sobre la possibilitat per als usuaris de Facebook de definir-se com a intersexuals en el seu perfil de la xarxa social. El presentador s’havia burlat de la iniciativa de la xarxa social i, en la mateix programa havia utilitzat el terme « intersexual» amb to despectiu.
Aquest cas il· lustra els prejudicis i la ignorància que envolten la realitat de les persones a les quals és difícil definir des del seu naixement, si són homes o dones. «La majoria dels països del món continuen ignorant el que és encara un problema de drets humans i les persones intersexuals són invisibles per a la majoria de la població», va manifestar ahir Mui?nieks. I va convidar la ciutadania europea a sumar-se a la celebració del proper 17 de maig, Dia Mundial contra l’Homofòbia i la Transfòbia i que també té com a objectiu combatre la discriminació i el prejudici envers les persones intersexuals. I és que des de fa uns anys el terme «intersexual» substitueix el terme «hermafrodita», tan utilitzat pels metges en els segles XVIII i XIX per satisfer les expectatives socials que esperen un nen o una nena en néixer i un home o una dona en edat adulta. Aquestes expectatives són a la base dels problemes que han d’afrontar les persones intersexuals. En general, la societat fa referència al sexe d’una persona per reconèixer-la.
No obstant això, una persona intersexual presenta diferències cromosòmiques, anatòmiques o gònades d’ambdós sexes .És per això que les persones intersexuals troben importants obstacles en l’exercici dels seus drets. El Comissari per als Drets Humans del Consell d’Europa convida els governs dels països europeus a examinar la seva legislació i les seves pràctiques mèdiques per omplir els buits de protecció per a aquestes persones.
Per a més informació consulti l’edició en paper.