Charlot va néixer per casualitat fa un segle fruit de l’instint del seu creador, el geni de la comèdia Charles Chaplin, quan li van encarregar que es posés «qualsevol cosa « per a un breu paper en una pel·lícula i aquest va improvisar un personatge de vagabund que faria història.
El britànic Chaplin tenia en aquells dies 24 anys, una intensa carrera teatral com a professional de la pantomima als serveis de la companyia de Fred Karno, i poc interès pel cinema com a mitjà d’expressió, un espectacle immadur que començava a caminar.
Per a l’actor, la gran pantalla era més una eina generadora de fama que un espai artístic, però després d’instal·lar-se el 1912 als Estats Units va decidir donar-li una oportunitat a aquest format motivat fonamentalment per una suculenta oferta econòmica.
La productora Keystone el va posar en nòmina el setembre del 1913 per 150 dòlars setmanals, el doble del que guanyava amb Karno, segons explica Jeffrey Vance en el seu llibre Chaplin : Genius of the Cinema, i després de mudar-se a Los Angeles el van posar a treballar immediatament. El seu primer paper va ser en la comèdia Making, periodista, un curtmetratge on va encarnar a un home maquiavèl·lic que intentava robar-li la noia i el treball a un fotògraf. La cinta va ser un èxit de públic però va horroritzar l’actor, que era poc amic de les persecucions que s’havien imposat com l’element clau per fer riure a l’audiència, i va criticar també la seva edició final.
Chaplin creia en el pes del personatge com a vehicle per explicar històries, més que en els gag de situació. Poc després Mack Sennett, l’amo de la productora, el va cridar perquè aparegués a Charlot a l’hotel i participés en una escena jocosa a l’entrada d’un hotel. «Posa’t un maquillatge de comèdia, qualsevol cosa servirà», va explicar Chaplin en la seva autobiografia.
«No tenia idea de què posar-me», va reconèixer l’actor que mentre anava als camerins va començar a pensar en vestir-se amb alguna cosa que cridés l’ atenció. «Pantalons bombatxos, grans sabates, un bastó, un barret fort. Volia que tot fos una contradicció: pantalons amples, l’abric ajustat, un barret petit i les sabates grans «, va explicar .
Com a guinda, es va col · locar un bigoti perquè a Sennett li agradava la seva caracterització de vell. «En el moment que vaig estar vestit, la roba i el maquillatge em van fer sentir com era el personatge. Vaig començar a conèixer-lo i per quan vaig arribar al set ja havia nascut completament», ha declarat. A Charlot a l’hotel es va donar a llum a Charlot, però la distribució de les cintes de Keystone va fer que Carreres sufocants fora el debut del personatge a les sales de cinema el 7 de febrer del 1914. Chaplin va nodrir a Charlot amb l’essència del vodevil britànic i les influències de rodamóns que havia conegut en la seva infància. El personatge va ser creixent en matisos i, a mesura que va prendre control de la direcció dels seus films, sorprendria no només per la seva capacitat per despertar somriures, sinó també per commoure (Charlot conserge). Chaplin es va resistir tant com va poder al canvi del mut al sonor. El seu Charlot s’expressava amb els gestos, però pel 1936 ja va assumir la nova realitat. Va arribar a desenvolupar diàlegs per al seu icònic personatge però després de diverses proves es va fer enrere.
Per a més informació consulti l’edició en paper.