Search
Close this search box.
L'opinió de:

Sant Antoni patró dels animals

FABIOLA SOFÍA MASEGOSA
fabiolasofia@andorra.ad

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Dissabte passat Canillo va celebrar, a la una del migdia com cada any, la tradicional benedicció dels animals de companyia amb motiu de la festivitat de sant Antoni abad. Enguany hi va haver un petit obsequi de mossèn Ramon a tots els assistents, una guardiola en forma d’un porquet, l’animal que, segons diu la llegenda, sempre acompanyava el Sant. Però, per què es considera sant Antoni patró dels animals? Què diu la llegenda? Normalment, diu que al Sant li agradaven molt tots els animals i els cuidava i protegia. No obstant això, l’animal que té una especial significació aquesta diada és el porc. Segons la llegenda, sant Antoni s’havia retirat a fer vida solitària d’ermità al desert, i allí, entre d’altres miracles, va curar un porquet que era esguerrat. D’ençà aquell dia, l’animal va seguir el Sant per tot arreu on anava. És per aquesta raó, que la iconografia de sant Antoni el representa en moltes imatges amb el porquet als seus peus. Tanmateix, per a altres versats sobre aquest tema, el porquet que acompanya el Sant simbolitza el dimoni temptador.

Sigui com sigui, la gent va convertir aquest porquet en l’al·legoria de tot animal protegit. D’ençà, sant Antoni és considerat com el patró de tots els animals domèstics i de feina. Però, sant Antoni és també el patró dels carnissers, esquiladors, teixidors… En les darrers anys, el pas d’una economia agrícola a una economia industrial, afegit al despoblament de moltes comarques rurals, ha provocat gairebé la desaparició de l’ús d’animals de treball en les feines agrícoles. Així que ara són els gossos, els gats i altres animals de companyia els que van prenent cada vegada més protagonisme dins d’aquesta festa.

Hi ha un munt de festes que commemoren el Sant com a patró dels animals. En honor seu se celebra la festa dels Tres Tombs, l’acte principal de la qual consisteix en donar tres voltes amb cavalls, carros i altres animals de tir per l’interior de les poblacions que la celebren. A les Illes Balears i al País Valencià, es fan grans focs, fogueres o barraques en honor al Sant. Sent a la població de Canals, el lloc on cremen la major foguera del món la vespra de la festivitat del Sant, patró del poble. A Falset, en el Priorat, aquesta festa rep el nom de l’Encamisada i, en ella, es commemora la victòria dels falsetans sobre els francesos. 

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu