HISTORIADORA
- Foto: EL PERIÒDIC
Període de desigs, entre el pare Noël, els Reis Mags i un nou any, la quinzena de festes deu ser la més productiva en llistes de coses per revisar, per fer, per voler i per demanar. Llistes per als àpats, llistes de regals, les llistes de la rifa, d’on anirem a comprar, de qui ens agradaria ajudar, del que necessitem per l’hivern, per estudiar i per a aquest àmbit il·limitat de connectar-nos i comunicar-nos. El balanç de l’any sembla cosa obligatòria i en conseqüència, tot el que ha de passar l’any vinent.
El vertigen de les llistes, com va titular Umberto Eco un projecte que va realitzar al Louvre. Acumulació, enumeració, llistes pràctiques i llistes poètiques, n’hi ha de literàries, d’artístiques, d’ordenades i de caòtiques, privades i públiques, col·leccions, inventaris, catàlegs, relacions, musicals -qui no ha sentit el Bolero de Ravel?-, d’evocadores –qui no ha passat una bona estona al Jardí de les Delícies de Hieronimus Bosch?-, i de ben imaginàries.
Quan elaborem les nostres llistes en aquestes dates, hi ha una diferència qualitativa essencial amb qualsevol altra època de l’any i és que ara poden ser màgiques. Són les millors, podem demanar la lluna, no queda a la nostra voluntat que ens sigui concedida o no. Entre mites i deïtats, els principals agents per adreçar les peticions són els Reis Mags.
Poques festes són tan agraïdes com les dels reis, per interès, perquè alguna cosa van portant, i per la vistositat de la faràndula caravanera. Són personatges extraordinaris pel seu caràcter de savis, de coneixedors del llenguatge de les estrelles, que van organitzar l’expedició des de l’Orient per trobar una veritat desconeguda allà on fos, i van escollir ofrenes que eren els símbols dels temps.
Poderosos mags, hauran de treballar de valent perquè els nostres desigs, plens d’intencions de millora i de bondats, es puguin assolir i que aquests anys no passin a les llistes negres dels mals anys de la humanitat.
Per a més informació consulti l’edició en paper.