Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Pere López: «El retard, una irresponsabilitat del Govern que incompleix la LGFP»

El president del grup mixt creu que la demora en la tramitació del pressupost pot tenir «afectacions greus»

El president del grup parlamentari mixt, Pere López, va mostrar el seu descontent davant el retard de la tramitació, per part del Govern, del projecte de pressupost del 2016. López va accentuar que, amb aquesta «irresponsabilitat» i aquesta demora, l’Executiu està incomplint la Llei general de finances públiques (LGFP), un fet que ha provocat «una situació nova» i un fet que abans «mai s’havia produït».
 
 En aquest sentit, el conseller del PS va informar que havien demanat un informe jurídic per conèixer les conseqüències que pot tenir aquest retard i que implica «aquesta mala gestió». López va afirmar que segons la LGFP, el text s’ha d’enviar al Consell General abans de l’1 de novembre i que aquesta «acció irresponsable i de mala gestió» pot tenir afectacions greus i «conseqüències polítiques i econòmiques», ja que arriba en un moment on Andorra està sota la mirada dels organismes internacionals per l’afer BPA i les entitats financeres estan sent analitzades per les agències de ràting. El president del grup mixt considera que el Govern «es va atrapant pels seus propis actes i per les seves pròpies decisions i està instal·lat en la falta de la veritat», aquesta darrera acusació la va abocar en referència a les declaracions ahir del ministre de Finances, Jordi Cinca, que justificava el retard dels pressupostos en l’adaptació de la Regla d’or i la no resolució de l’augment de les cotitzacions de la CASS.
 
D’altra banda, López va aprofitar la seva compareixença per recordar que encara no han rebut la informació que va demanar al Govern sobre el contracte de PricewaterhouseCoopers (PwC), i va remarcar que va tramitar la demanda al mes de juny i va vèncer al mes d’octubre. A més, també va explicar que encara no s’ha fixat una data per a la compareixença que la Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera va demanar al Govern a principis d’octubre i que, aquest fet, «ens sembla una nova falta de respecte, perquè els consellers hem manifestat una disponibilitat àmplia d’adaptar-nos a les agendes dels compareixents [Toni Martí, cap de Govern, Jordi Cinca, ministre de Finances, i Gilbert Saboya, responsable de la cartera d’Afers Exteriors]»
 
Pel que fa a la reunió de la comissió especial d’ahir amb l’AREB, el conseller socialdemòcrata va apuntar que no es van treure conclusions importants ni van obtenir informació rellevant. Segons López, «segueixen havent-hi moltes incerteses» i va recordar que segueixen sense tenir perfilat un full de ruta i un calendari, i per aquest motiu, assegura «haver perdut la confiança» en l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries. El president del grup mixt va assegurar conèixer les dades que es van filtrar ahir i que apunten que un 95% dels clients de BPA anirien a Vall Banc, però com «són dades provisionals, no les analitzarem públicament» fins que no esdevinguin oficials.
 
Un escenari «antinatural»/ Dins del marc comunal, el dirigent socialdemòcrata va valorar la situació amb la què es troba ara de la ministra Rosa Ferrer, després del trencament entre DA i Cd’I i l’adhesió d’aquests últims a Liberals d’Andorra per concórrer amb la mateixa llista a Andorra la Vella.
 
López considera que es tracta d’una situació «forçada i antinatural» i que no respon «ni a la normalitat del Govern, del Consell General ni de la capital», ja que, «no és normal que una persona que estigui al Govern pacti amb el principal partit de l’oposició, és de calaix». El president del grup mixt va cloure assegurant que «demòcrates i liberals han de decidir fins quan volen mantenir aquesta situació, que no es pot sostenir ni es pot explicar de portes en fora i que pot generar inestabilitat».
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu