L’associació Africand organitza diverses activitats per celebrar la 7a Setmana de la Diversitat: demà s’imparteix un taller de percussió africana; dimecres, una classe de dansa africana i dissabte, un sopar solidari i un concert (tots els actes tenen lloc a la Massana). Virginie Pecapera (Tolosa, 1975) és la vicepresidenta de l’entitat dedicada a difondre la cultura africana. Pecapera, de professió enginyera tècnica en instal·lacions, viu al país des de l’any 1999. / Per ESTHER JOVER MARTIN
–Què fa Africand?
–Africand es va construir l’any 2008 sense ànim de lucre i ha esdevingut el punt d’informació de l’africà al Principat d’Andorra. Tots els que en formem part som tots voluntaris i de països com Senegal, Congo, Brazzaville, Togo, Moçambic, Angola, Nigèria, Costa d’Ivori, Andorra, França, Espanya i Portugal. Com podeu veure som una associació oberta. L’objectiu principal de l’entitat és trencar les barreres i prejudicis, a través dels tallers, fires i conferències que organitzem.
–Quina és la seva afició preferida?
–Música, llegir, cinema…
–Què li agrada més d’Andorra?
–La seguretat que tenim aquí, vivim en una bombolla. Podem deixar la canalla tranquil·lament jugant al parc o pot tornar sola a casa perquè no li passarà res. Qui no s’ha oblidat mai de tancar les portes del seu cotxe i no ha passat res?! En un altre país, el vehicle hauria desaparegut. També m’agrada la diversitat de les cultures, tenim la sort de poder parlar diferents llegües estrangeres.
–I allò que menys li agrada?
–La vida a Andorra és molt estressant: anem corrent i hi ha molts embussos de trànsit. I la vida és cara.
–Quin és el seu racó favorit?
–M’agrada la tranquil·litat de quan no és la temporada d’hivern i veure la muntanya quan obro les finestres, per tant, el que més m’agrada és Canillo.
–Recicla?
–Ho intento.
–Està d’acord en pagar l’IRPF?
–És una necessitat, i estic d’acord en pagar un IRPF raonable, però si la gent veu que serveix per alguna cosa, és a dir, per al benestar de les persones i no per construir rotondes o perquè els nostres ministres se’n vagin de viatge a càrrec de la ciutadania.
–Li satisfà el model sanitari que ofereix el país?
–Bé, a la CASS hi ha alts i baixos. Té punts forts i negatius, com a tot arreu. És un privilegi ser capaç de triar el teu metge, i pots demanar una segona opinió. El sistema és prou ràpid, i podem anar a veure especialistes a l’estranger. Quant a la part negativa, per exemple, les cotitzacions dels autònoms estan entre les més cares d’Europa! I, les pensions, n’hi haurà per a tots? La CASS, després d’anys de permissivitat, pren mesures i decisions que debiliten la seguretat i el benestar de les persones treballadores. Constament se’ns adverteix que els comptes són negatius, però, per què no es parla de quan van desaparèixer els diners desviats fa alguns anys per dos directors?
–Comprar a Andorra és barat?
–Això depèn dels productes, els preus són igual que a fora. Surt més a compte comprar a fora i després treure’n l’IVA.
–Li interessa la política andorrana?
–Com que no puc votar, segueixo molt per sobre el que passa a la política andorrana.
–Se sent inquieta sense el mòbil?
–Sí, com a mare, per estar pendent de si passa alguna cosa.
–Què mira a la televisió?
–Quan puc mirar la televisió o prendre el comandament a distància de les mans dels meus fills (quan se’n van a dormir), segueixo reportatges, sèries o pel·lícules que fan a la cadena francesa TF1, i també a M6 i ATV. També segueixo l’Informatiu d’ATV.
–Practica algun esport?
–Quan puc m’agrada anar al gimnàs, esquiar i caminar.
–Estalvia?
–Ho intento, però no puc.