Amb la finalitat de rebaixar el nombre de desavinences entre assegurats i la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) que contínuament van a parar a les sales de la batllia, els ministres reunits el matí d’ahir en Consell van aprovar el Reglament que regula l’actuació dels facultatius independents experts en valoració de patologies, discapacitats i dany corporal en l’àmbit de la seguretat social. Aquest mecanisme estableix el perfil dels pèrits que permetran «resoldre conflictes» mitjançant l’emissió d’informes pels que els professionals, deslligats del cas, han de valorar les patologies, discapacitats i dany corporal de l’usuari, motius primordials de les discrepàncies d’aquests darrers amb la CASS.
El titular portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, matisava durant la roda de premsa posterior a la trobada de ministres que aquesta «no és una via d’arbitratge» però confiava en què «redueixi els conflictes». Segons va explicar, el cost dels informes de valoració per part d’experts independents oscil·larà entre els 99 i els 198 euros i, de sol·licitar-lo, el cotitzant n’assumirà un terç del preu. En cas que sigui el Consell administratiu de la CASS el qui requereixi el document, l’abonament anirà al seu càrrec.
Preguntat sobre la intenció d’augmentar les cotitzacions anunciada el passat dimarts pel cap de Govern, Antoni Martí, el titular de Finances quantificava en un 2% aquesta mesura que, per ara, «s’està analitzant» però que es donarà «en un horitzó raonable» per tal de «continuar tenint una sanitat pública de qualitat i garantir les jubilacions» a llarg termini.
En relació amb les declaracions de Martí sobre la voluntat governamental de flexibilitzar el mercat laboral, Cinca assegurava que aquesta és una iniciativa del grup parlamentari recolzada per l’executiu i orientada a «flexibilitxar una legislació actualment rígida» i certament caducada amb la finalitat de trencar amb la dificultad manifesta per part de diferents sectors a l’hora de «cobrir les necessitats de mà d’obra» durant els mesos d’estiu.
En un altre ordre de coses, Jordi Cinca celebrava el suport de l’Associació de Bancs d’Andorra a les mesures imposades arrel de l’‘afer BPA’, assegurant que «no és cap sorpresa»; considera que les mesures imposades eren la «unica opció» per sortir del pas.
La mateixa sessió de ministres responia a la demanda que, de manera conjunta i desencadenada amb la flagel·lada que suposava la crisi per a l’endeutament dels comuns, els set òrgans locals havien transmès a l’administració central: la modificació de la Llei de les transferències. Finalment s’aixeca la limitació que obligava a dedicar uns percentatges rígids a inversió i a eixugament del deute.
Saboya es reuneix amb els seus homòlegs bàltics tot exposant-los els avenços del país/ El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va efectuar diverses reunions amb els seus homòlegs dels països bàltics per tal de «consolidar el coneixement sobre Andorra en aquestes repúbliques», segons va explicar ahir Jordi Cinca, tot transmetent les valoracions positives extretes d’aquestes visites. El portaveu de l’executiu assegurava que l’a importància d’aquestes trobades resideix en la necessitat d’exposar davant dels «estats llunyans» els avançament en matèria d’obertura econòmica, marc fiscal i l’aposta per la transparència» encapçalada pel Govern. D’aquesta manera, segons Cinca, es demostra que «Andorra no ha de constar a la llista de països no cooperants» com passa en l’actualitat i, d’altra banda, es garanteix que l’associació d’acord amb la Unió Europea sigui «un procés fluid».