Jael Pozo, com a consellera de Cultura, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Comú de la Massana, parla amb passió del Comapedrosa, el seu Parc Natural i també el Centre d’Interpretació que s’hi ha creat per donar-li més visibilitat a aquest «tresor» que ella considera que no només és d’Arinsal ni de la parròquia massanenca, sinó de tot el Principat.
–Quina és la idea bàsica del Centre d’Interpretació?
–El CIC té quatre funcions bàsiques, atenció i promoció turística, una altra que és la de centre d’interpretació de les característiques geomorfològiques, característiques de fauna i de flora i també del patrimoni cultural del parc, però també un centre d’interpretació que vol dir que la gent pugui palpar, sentir… i la tercera funció la conscienciació mediambiental, funció pedagògica que treballarem amb els tres sistemes educatius, però també amb els espais de lleure de les diferents parròquies, amb tallers pràctics, experimentals i d’investigacions per exemple per a fer proves amb aigua, o tallers o jocs per conèixer les diferents roques que hi ha… tot per conèixer les diferents espècies de flora i fauna que hi ha al parc. I la quarta funció és més de sostenibilitat, de dinamització, com fer cicles de cinema de muntanya, o conferències específiques o exposicions itinerants o altres tallers o activitats que es facin en intercanvi amb altres parcs transfronterers com pot ser el de l’Ariège o el Parc Natural de l’Alt Urgell.
–S’entén que la idea és tenir obert tot l’any aquest CIC.
–Exacte, els 365 dies de l’any amb l’objectiu bàsic que tant el públic de l’estiu conegui quines activitats es fan a l’hivern, i que el de l’hivern conegui les de l’estiu. De fet, ja generem un producte per desestacionalitzar tant a la primavera com a la tardor.
–Hi ha algun aspecte del Centre que el diferencia de qualsevol altre o s’han guiat en algun per fer-ne aquest?
–El que hem estat és buscant què és el que està funcionant en altres centres a diferències d’altres que no funcionen. Amb això el que ens hem adonat és que quan un visita un museu el visita una vegada i ja està, però en canvi el que volem és que el visitant cada vegada que entri al Centre d’Interpretació experimenti una sensació diferent, i per tant que sempre que hi vagi aprenguis una cosa diferent, que sigui sempre canviant i que vagi evolucionant. Per això, hi ha uns plafons que seran fixes però després hi ha un espai diàfan que anirà canviant constantment. Per exemple les zones de joc infantils.
–Si obren tot l’any farà falta alguna persona dedicada en exclusiva a atendre el Centre.
–Ja estem assegurant el servei. Està obert tots els dies de la setmana a excepció dels diumenges a la tarda. Ara estem treballant amb el departament de Medi Ambient i amb el de Turisme, i ho estem cobrint amb el nostre propi personal. Després caldrà valorar si mantenim aquest sistema perquè funciona, o bé fer un edicte intern o un edicte extern, però això dependrà de veure com evoluciona.
–Tot això és una manera de donar-li una altra vida a Arinsal.
–Aquesta és la idea, que sigui un punt de dinamització d’Arinsal, tenint en compte que tenim una xarxa hotelera important, que a més tenim molt turisme durant l’hivern, i que és per tant un punt d’explotació turística de la parròquia que volem potenciar.
–Hi ha alguna previsió de quanta gent pot visitar aquest Centre d’Interpretació?
–No tenim cap previsió, però sí que puc dir que el primer dia, el primer matí, vam tenir 45 persones que van passar pel centre. Pel que fa a dades, en 2015 al juliol hi havia una mitjana de visitants de 65 per dia, i a l’agost ha estat de 111 de mitjana, el que vol dir que hi ha hagut pics de a vegades 200 persones. Això ha estat en la caseta d’informació, així que en el centre esperem que hi hagi més perquè és diferent. També el CIC permetrà que la gent que malauradament no pot accedir al Parc per dificultats d’accés, pugui conèixer el Parc o aproximar-se a ell.
–El Parc Natural del Comapedrosa sembla ara el gran tresor que té Arinsal.
–És el gran tresor que té Arinsal, que té la Massana, i que també tot Andorra, perquè el cim més alt del país és el Comapedrosa, i és un símbol per a tots.