La Festa Major d’Andorra la Vella va viure ahir l’acte «més de parròquia, més de casa, amb la gent del poble ballant el Contrapàs junts», com va explicar el cònsol major de la parròquia, Jordi Minguillón. La plaça del Poble, plena de gom a gom va celebrar la diada amb el ball de gegants de la Gresca Gegantera d’Andorra la Vella i els Gegants de Sant Pol de Mar i el ball del Contrapàs amb la música de la cobla La Principal de la Bisbal. Abans es va celebrar la tradicional missa de Festa Major. Minguillón va aprofitar per reivindicar la parròquia, amb una alta ocupació turística tot el cap de setmana, perquè «és una gran Festa Major».
Centenars de persones i moltes autoritats –entre elles el cap de Govern, Toni Martí, que va haver de marxar abans del ball del Contrapàs, o la ministra de Salut, Benestar i Ocupació i excònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, qui sí que es va animar a fer el ball– van gaudir dels actes. «Ha sigut un ball de gegants espectacular» va explicar el cònsol major després de l’actuació de la Greca Gegantera d’Andorra la Vella. Els geganters andorrans van aprofitar també per presentar els nous carregadors, atorgar-los l’espasa, per soltar uns globus amb desitjos i per interpretar el ball de l’Almorratxa, al final del qual desenes de persones es van afanyar a agafar un dels trossos de l’ampolla.
Després de l’actuació gegantera, amb una colla emocionada pel seu trentè aniversari, l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella va ballar el Contrapàs al ritme de la cobla de la Principal de la Bisbal. Assistents i autoritats van prendre bona nota perquè, com és habitual posteriorment va arribar el seu torn, encapçalats pel cònsol major d’Andorra la Vella, que no va refusar interpretar el ball, afegint-s’hi a la festa.
Minguillón treu pit per la parròquia / Minguillón va voler sortir al pas de les crítiques que suggereixen que Andorra la Vella està perdent importància turística respecte a la resta del país, i va explicar que durant la Festa Major ha estat «ple de gom a gom, a les terrasses del centre històric no s’hi podia passar». «Penso que és una gran Festa Major i la capital demostra per què és la capital», va cloure Minguillón.
Recinte fix per a esdeveniments / En ser preguntat per la idoneïtat o no de la parròquia per acollir el recinte fix d’esdeveniments culturals que va suggerir el ministre de Cultura i Comerç, Francesc Camp, en la cloenda del Cirque du Soleil, Minguillón va explicar que el fet de tenir el nou aparcament Parc Central II «vol dir que podem fer servir el Parc Central per a més coses». El cònsol va recordar, però, que es tracta d’una zona privada i que s’hi ha de desenvolupar el pla parcial d’urbanisme, que ja té els informes d’Urbanisme i Patrimoni, i del qual se’n podrien «tirar endavant alguna de les fases aquest any». En aquest sentit, Minguillón va reconèixer que «tots estaríem encantats de tenir alguna cosa fixa, però ha de ser assumible, s’ha de fer el projecte i s’han de tenir els terrenys».
El cònsol no va tancar la porta a fer «unes plantes d’aparcament soterrani» als terrenys de cessió que quedaran després de tirar endavant el pla urbanístic. Minguillón va insistir que «de llocs n’hi ha molts, però cèntrics i al bell mig de la zona de restauració, com aquest, crec no hi ha cap altre al país», tot i recordar que la prioritat és «lluitar per l’estació d’autobusos».