Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Agustí Font

La solidaritat a Andorra, respon a?l'altruisme, l'empatia i la compassió

JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Agustí Font al rober que Càritas té a la seu de l’entitat a la parròquia del Fener de la capital. Foto: ÀLEX LARA

Càritas Andorrana afronta cada dia una important tasca d’atenció i promoció dels més necessitades mitjançant diversos programes socials i en uns moments especialment difícils a causa dels efectes de la crisi econòmica. A més de l’ajuda monetària, l’entitat té una dimensió pedagògica. El seu president Agustí Font explica que la fita més important ara és consolidar la millora de la qualitat d’atenció, suport i acompanyament a les persones. Els programes que la entitat religiosa posa en funcionament responen a una necessitat existent i alhora no coberta per cap altre organisme públic o privat.

– La crisi econòmica ha produït que algunes persones que dormen al carrer i són recollides per Càritas. Una xifra que, s’ha anat incrementat amb el transcurs dels darrers anys?

– A Andorra sempre han existit persones sense llar i tot i que la xifra la podem considerar molt minsa, la greu problemàtica que presenten, és considerable. D’altra banda, tot i que sembli paradoxal, les persones amb aquest perfil en els darrers 4 anys s’han reduït, fins al punt que Càritas Andorrana, fa 2 anys va decidir tancar el projecte “Mou-te” adreçat a donar solució a aquesta problemàtica.

– Quan aquestes persones arriben a l’entitat, quin són els passos a seguir?

– Reben la mateixa acollida que qualsevol altra persona que acudeix a la nostra entitat.

És important conèixer la història vital de cada persona i quina és la seva situació real, per tal de fer el millor diagnòstic de la problemàtica i poder busca les solucions més adients. Les solucions es busquen de forma conjunta amb la persona o família i els treballadors socials, per tal d’implicar-los en la resolució de la problemàtica. Sovint és necessària la orientació i el recolzament per tal que les persones puguin prendre les decisions oportunes per poder millorar la seva situació i en aquest punt és important l’acompanyament dels professionals en aquest procés.

– La solidaritat ciutadana comença quan acaba l’atenció de les institucions públiques en la majoria dels casos?

– La solidaritat ciutadana a Andorra, afortunadament, respon a l’altruisme, l’empatia i la compassió. La societat andorrana en general, ha entès perfectament la situació en la qual es troba el país i les dificultats que pateixen les famílies. Des dels inicis d’aquest període de crisi, tant particulars, empreses i entitats s’estan esforçant a col·laborar, de diferents formes, per tal de contribuir a millorar les condicions de vida de les persones que es troben en dificultats.

Les institucions públiques, igual que les entitats com la nostra, hem empleat més esforços per tal que aquestes persones puguis disposar d’unes condicions el suficientment dignes per poder sortir endavant en moments de dificultats. Hem entès també, i es treballa des de fa molt temps en aquesta línia, que hem de treballar de manera coordinada i conjunta, per aconseguir aquest objectiu, i per sobre de tot el que intentem prioritzar és la persona i la millora de les seves condicions de vida.

– El Banc d’Aliments és un dels serveis més freqüentats? Qui en fa ús i amb quina assiduïtat?

–El Banc d’Aliments és una eina de Càritas Andorrana, que es va posar en marxa fa 4 anys amb la finalitat de donar resposta a una de les necessitats més bàsiques de les famílies, com és l’alimentació. Els beneficiaris d’aquest projecte són, totes aquelles persones que els professionals de l’entitat, previ diagnòstic i valoració de cada situació de forma individualitzada, considerin necessari realitzar una ajuda en concepte d’alimentació (s’inclou també la higiene personal i la neteja de la llar). La periodicitat i la durada d’aquest ajuda, depèn de cada situació en particular i de l’evolució de la mateixa o dels recursos que es puguis gestionar per pal·liar aquesta necessitat.

– Al rober tradicional de Càritas, s’afegeix des de fa poc la botiga de roba solidària. Com està funcionant?

– La botiga, De mà a mà, va obrir les portes el passat 11 d’agost a la capital.

Estem esperançats en que ompli un espai de mercat molt verge a Andorra encara, com és la roba de segona mà, però és encara molt aviat per poder veure quina serà la seva evolució.

La finalitat de posar en marxa aquesta botiga, és aprofitant una matèria prima que es cedeix a la nostra entitat, treure’n un rendiment econòmic que ajudi a finançar els projectes de Càritas Andorrana i més concretament en aquest cas, les despeses que genera el projecte Banc d’Aliments.

– El nivell de vendes està en sintonia amb el nivell de solidaritat?

– És molt aviat per poder fer una valoració dels resultats d’aquesta nova iniciativa, però tenim confiança en el potencial d’aquesta acció i en la resposta de la societat.

– S’han plantejat realitzar com en el cas d’altres Càritas la implementació d’altres programes com poden ser per exemple del tipus d’orientació laboral, ocupacionals,… Calen a Andorra?

–Els programes que la entitat posa en funcionament responen a una necessitat existent i alhora no coberta per cap altre organisme públic o privat.

Des de fa uns anys la problemàtica de l’atur afecta al nostre entorn més proper i hem adaptat les respostes també a aquesta problemàtica. És adir, els professionals de Càritas Andorrana, treballadors socials i psicòleg, realitzen accions encaminades a buscar solucions en l’àmbit laboral d’una forma personalitzada per a cada persona i situació, ja sigui a través de la orientació personal, la recerca activa de feina, l’activació de recursos especialitzats o la promoció de la formació. Entenem alhora que en l’àmbit laboral existeix, per part de l’administració pública el Servei d’Ocupació amb competències específiques en aquest camp i per tant, la nostra tasca, està encaminada treballar conjuntament de forma coordinada amb aquest servei, però sense duplicar accions ni envair competències.

– Creu que la gent és conscient del paper que desenvolupa Càritas a la societat?

–Els fets responen a aquesta pregunta. La implicació i col·laboració que la nostra entitat rep del conjunt de la societat , referma la idea que sí es coneix la nostra tasca i el paper que duem a terme. Cert és també que hi ha accions que són més conegudes, per que tenen una major transcendència a nivell públic i que normalment són les més visibles, com el Banc d’Aliments, el Rober o campanyes, però les accions menys tangibles que tenen una finalitat més de promoció de la persona, suport i d’acompanyament a la persona no tenen tanta transcendència de portes en fora, però la seva transcendència i impacte sobre les persones són sovint més importants.

– Quins són els projectes que estan treballant de cara als propers mesos. Quines són les novetats?

–En els propers mesos la fita està en consolidar les accions noves que s’han iniciat d’acord amb els objectius. Més potser que iniciar projectes nous, actualment la nostra fita és també consolidar la importància de millorar la qualitat d’atenció, suport i acompanyament a les persones que s’adrecen a Càritas. És a dir, aconseguir que la persona que acudeix a la nostra entitat, obtingui una resposta la seva problemàtica, digna, adequada i acorda a la seva situació real. 

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Decoradora
Cònsol major de la Massana
Conseller de la minoria de la Massana
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu