El secretari general del Partit Socialdemòcrata, David Rios, va demana ahir «formalment» la dimissió del ministre de Finances, Jordi Cinca, per la seva vinculació en l’afer dels papers de Panamà. La resposta i valoració del PS envers l’aparició del portaveu del Govern en aquest polèmic tema va ser d’allò més contundent. En una decisió «coordinada amb els consellers generals», des de la formació han demanat que Cinca deixi d’exercir les seves funcions per l’impacte negatiu que suposa en la imatge del país.
«Fins ara no ens havíem pronunciat de forma clara sobres aquest afer perquè vam preferir mantenir la prudència, però els papers de Panamà han provocat dimissions a nivell internacional, com el Primer Ministre d’Islàndia, i cada dia es van coneixent altres noms», es va arrencar Rios per començar la seva exposició. Un preàmbul que va continuar assegurant que, aquest, era una qüestió que «ha aixecat molta polèmica i ens preocupa que Cinca hi aparegui, no com a empresari, sinó com a ministre de Finances d’Andorra».
Rios va exposar que el Principat es troba negociant «amb múltiples organismes que lluiten per la transparència, la honestedat, per evitar la corrupció, per aplicar mesures fiscals homogènies», com ara l’OSCE, l’ECRI, el Greco o la mateixa Unió Europea, en la recerca de l’acord d’associació.
Per aquest motiu, Rios va apuntar que «la imatge d’Andorra que s’està projectant ara mateix és contrària a la que ha de tenir amb els esforços d’homologació per evitar pràctiques fraudulentes i corrupció», ja que «l’interlocutor en totes aquestes negociacions és ell».
Així, va remarcar que per una qüestió «d’ètica, de moral i sobretot, per la imatge d’Andorra, el PS demanava formalment la dimissió del ministre de Finances. El secretari general de la formació va subratllar que no es tractava d’una petició per «oportunisme» ni per «batalletes polítiques», sinó que ho feien per «responsabilitat política i de protecció a la imatge que està projectant el país».
Preguntes orals de López/ A més, va indicar que fa uns dies el conseller general de la formació, Pere López, va formular unes preguntes orals «que no són incompatibles amb aquesta demanda de dimissió», per tal que el ministre Cinca «en cas que encara pertanyi » les respongui el proper dia 28 en la sessió de control a l’Executiu que acollirà el Consell General.
Unes preguntes que, va recordar, van dirigides a conèixer «què ha motivat al ministre a anunciar, de forma voluntària i en una compareixença pública, que era propietari d’una societat a Panamà als anys 2000». La segona qüestió entrada a Sindicatura reflecteix el neguit del PS per si aquesta situació «es limita només a aquesta empresa o hi poden haver d’altres» i la tercera es qüestiona «fins a quin punt Cinca pot estar implicat en tota aquesta informació apareguda en el papers de Panamà o en altres interessos que pugui tenir fora del país i que puguin tornar a comprometre la imatge d’Andorra».
Rios va insistir en que en la valoració que han fet al partit per demanar aquesta dimissió no han contemplat que «el Cinca empresari tingués una activitat en una empresa a Panamà» i que aquest extrem «no ho hem tingut en compte» perquè el tema jurídic l’apartem». També, en aquest sentit, va posar l’accent en què el gran neguit i la gran preocupació de la formació socialdemòcrata és «la imatge que pot tenir Andorra cap a l’exterior quan Cinca està fent d’interlocutor en unes negociacions amb organismes que treballen per la transparència i la homologació fiscal». «Tot plegat és incompatible amb la prosperitat d’Andorra», va apuntar Rios i va afegir que «no és possible que Cinca s’abstregui d’aquesta qüestió».
Pel que fa a les raons morals que va apuntar com a un dels motius pels que demanava la dimissió, el secretari general del PS va explicar que «una persona que ocupa el càrrec de ministre de Finances i que ha de ser el mirall de la societat, no fa pensar que sigui un bon exemple pels andorrans, si està involucrat en aquest afer». Finalment, Rios es va espolsar qualsevol pregunta en relació a l’aparició en el cas dels papers de Panamà d’altres residents com ara Tita Cervera o Borja Thyssen.
Bartumeu lamenta contradiccions/ Si bé el president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, no va aventurar-se a demanar la retirada de Cinca de Govern, sí va lamentar les contradiccions en els seus discursos i «moral». Per a l’exdirigent, el que pretenia ser un «exercici de transparència» ha resultat finalment en la il·lustració de la «manca de credibilitat» del ministre de Finances: «No pot pretendre oposar-se ara a la retroactivitat d’unes mesures» que ell mateix ha impulsat des de la seva àrea, tot vetllant per la desaparició del país de les llistes internacionals d’Estats opacs en matèria fiscal.