La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell va finalitzar ahir amb un rècord de vendes en tiquets de degustació de formatges. En total, es van donar 6.500 tiquets. També va destacar l’alta participació per part del públic en la vintena d’activitats programades dins d’aquesta fira dedicada al formatge artesà elaborat al Pirineu.
Segons informa l’ajuntament urgellenc, una vegada més, la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, «estrella de la Fira de Sant Ermengol», va aconseguir de nou un «gran èxit de públic», que va gaudir de més de 150 formatges vinguts de tota la serralada pirinenca.
La tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Mireia Font, va afirmar que «les claus del gran èxit d’aquesta edició rauen, sobretot, en obrir l’espai firal divendres a la tarda i la bona climatologia que ha acompanyat al públic assistent durant tot el cap de setmana de fira».
Respecte a l’impacte econòmic que ha pogut suposar la fira d’aquest any, Mireia Font va explicar que «tal i com s’ha fet amb d’altres esdeveniments que han tingut lloc a la Seu aquest any, al llarg del cap de setmana s’han anat recollint dades per conèixer amb objectivitat quin ha estat l’efecte directe de la Fira de Sant Ermengol d’enguany en el conjunt de la ciutat». Font també va afegir que les dades obtingudes en aquest estudi es donaran a conèixer d’aquí a unes setmanes.
Premis / Quatre productors de l’Alt Urgell van guanyar un total de sis premis al 23è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que es va celebrar dissabte passat a la Sala Polivalent de la Seu en el marc de la Fira de Sant Ermengol.
Mas d’Eroles, d’Adrall, va obtenir un doble premi en la categoria de formatge de vaca quallada enzimàtica: medalla d’or amb el formatge Ermesenda, i medalla de plata amb el formatge Tartera. De la seva part, La Reula, de Fígols d’Organyà, va rebre dos premis: medalla d’or en iogurt i medalla de bronze en mató. Finalment, l’Oliva d’Oliana va guanyar la medalla d’or al millor formatge amb condiments, mentre que en la mateixa categoria, Serrat Gros d’Ossera va rebre el bronze, segons informa RàdioSeu.
Els productors de la Cerdanya també es van emportar diversos premis. El Molí de Ger va guanyar la medalla d’or en vaca de quallada àcida, pel Puigpedrós, i el bronze en vaca de quallada enzimàtica, per l’Altajó, mentre que Vall de Meranges va rebre la medalla de plata en ovella de quallada enzimàtica, pel formatge La Carbassa, en una categoria en què ha guanyat el Tomme de Brevis de Can Nadal (Vallespir).
D’altra banda, Casa Mateu de Surp va guanyar l’or en ovella de pasta tova, categoria en la qual Montsent de Pallars va rebre el bronze. Taüll, de la Vall de Boí, va ser bronze en formatges blaus. D’altres formatges catalans premiats van estat Reixagó (or en blaus i plata en condiments), Tórrec (or en matons i en cabra de quallada àcida), Cuirols, Mas Marcé i La Xiquella d’en Bas. La categoria de tupí va ser dominada novament pels gaztazarra bascos, amb doble premi per a Aranburu Elkarte (or i bronze) i plata per a La Leze.
Guardó amic / Just abans de fer-se públics els guanyadors, es va lliurar el premi Amic del Formatge, que enguany es va concedir a Cesca Olm i Pep Lizandra, cofundadors de la formatgeria artesana l’Orri de Músser (Cerdanya), en reconeixement a la seva defensa i promoció del formatge artesà.