Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Més del 70% dels assalariats són de nacionalitat estrangera

El nombre de joves i l’embelliment generacional propicien que no es pugui cobrir la població treballadora actual

Més del 70% de la població assalariada d’Andorra registrada l’any passat era de nacionalitat estrangera, així ho destaca el Ministeri d’Afers Social en les seves conclusions referents al Llibre Blanc de la Igualtat. 
 
A més, el ministeri detalla que el «vertiginós» creixement d’Andorra es deu a les «onades migratòries» dels darrers anys, «especialment de persones nacionals d’estats propers, com Espanya, França i Portugal». Aquesta migració s’explica –en part– perquè la població jove actual «no garanteix la reposició total de la població activa treballadora», ja que darrerament «s’han perdut» molts assalariats d’aquesta franja d’edat. A aquest fet s’hi suma que la gent jove «comença la seva vida laboral amb unes mitjanes salarials molt baixes», doncs un treballador de 25 a 29 anys cobra de mitjana un terç menys que la població de 40 a 59 anys.
 
Tanmateix, el departament assegura que s’està «produint un lent procés d’envelliment», ja que l’any 2016 hi havia 11.006 persones censades de 65 anys o més, xifra que representa un 14,06% de la població. I si es recullen les dades de l’any 1972, es veu que el mateix col·lectiu «era del 6,6%». Per tant, segons destaca el ministeri, la tendència «és que la gent gran cada vegada té més pes en una societat tradicionalment molt jove pel pes central de la població activa». 
 
Per tot, la situació propicia que s’hagin de buscar nous treballadors fora del Principat. 
 
Pensions baixes / Les conclusions també remarquen que la pensió de jubilació dels darrers anys té una mitjana molt baixa, de 506,30 euros mensuals. Tot i això, l’any 2016, la mitjana va pujar lleugerament, arribant als 562,62 euros. 
 
Segons s’especifica, la situació de baixes pensions «succeeix perquè moltes persones titulars del dret han cotitzat pocs anys. Només un 20,7% de les pensions són de persones que han cotitzat de manera estable en el temps al llarg de la seva vida laboral completa, amb 31 anys de cotització o més». En els casos que una persona hagi cotitzat 35 o més anys, la mitjana de pensió per jubilació és de 1.267,52 euros al mes.  
Al respecte, el ministeri especifica que a partir dels 50 anys i «molt especialment dels 65 o més», es produeix una devaluació dels ingressos «que afecta la capacitat de mantenir el nivell de vida assolit». 
 
Desigualtats / D’altra banda, en les conclusions s’assegura que «no hi ha una bretxa salarial significativa entre les principals nacionalitats presents al mercat laboral del Principal, tret de la portuguesa». Tot i això, es detalla que prop de la meitat de les persones d’origen francès i més d’un terç de les andorranes ocupen feines «de tipus gerencial i d’alta qualificació», mentre que un 85% de les persones d’origen portuguès i un 66% de les persones d’altres nacionalitats ocupen feines «manuals o poc qualificades». En el cas dels espanyols, més de la meitat es troben en aquesta situació. 
 
El ministeri també posa de manifest una situació que s’ha denunciat en diverses ocasions: la desigualtat salarial entre gèneres, i és que es continua constatant que les dones «cobren prop d’un 22% menys de mitjana» que els homes. 
 
Finalment, les conclusions detallen que l’any 2016 hi va haver a Andorra 970 persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33, aquesta xifra representa un 1,24% de la població total. 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu