Finalment, la Llei de l’Esport ha estat aprovada. Va ser ahir en una jornada maratoniana al Consell General en la qual DA es va quedar sol en la defensa del text criticat per l’oposició per la manca de suport a la base i perquè, segons asseguren, amb la creació de la Fundació de l’Esport es restaran competències al Ministeri d’Esports. Cal recordar que hi havia molta expectativa per l’aprovació d’aquesta llei perquè permetrà la creació de les Societats Anònimes Esportives, és a dir, l’entrada de capital estranger als clubs, i, per tant, que Gerard Piqué ja pugui fer efectiva la compra de l’FC Andorra.
DA es queda sol en la defensa del text mentre l’oposició lamenta que no es defensa a la base
No obstant això, aquesta notícia no va ser ahir el centre del debat, ja que els consellers van defensar la necessitat de cuidar la base i de no treure competències al ministeri. En aquesta línia, el conseller general del PS, Pere López, va reclamar que no es contemplés la Fundació perquè «és un ens que buida de competències el ministeri» i que «crearà molta despesa», argument al qual van donar suport la resta de grups parlamentaris menys DA.
En aquest sentit, el conseller general del grup majoritari, Justo Ruíz, va contestar que l’entitat «és una oportunitat per al món de l’esport» i que «no crearà llocs de treball», però sí que servirà, entre altres, «per substituir al Consell de l’Esport, que ja no és operatiu».
La base, punt de discòrdia
Per altra banda, López va assegurar que la llei «té una concepció de l’esport molt vinculada als esports de muntanya i als resultats esportius», i que per tant no defensa la base. «Aquesta beneficia només als qui obtenen bons resultats i practiquen certes modalitats», va indicar i va remarcar que «DA diu no a l’esport de base». «És una llàstima que no sigui una llei de tots i per a tots», va manifestar i va lamentar que «no tingui més suport». Així mateix, Ferran Costa, conseller d’L’A, va recordar que «hi ha federacions que no poden dur a termes accions per promocionar el seu esport» per manca de pressupost i va dir que és una «llei amb deficiències d’estructura i contingut» i que, a sobre, «afecta els drets fonamentals», referent a les normes antidopatge.
Així, Ruíz els va recordar que «visc i treballo de l’esport de base» i que «del que realment parlem és de les subvencions». En aquest sentit, es va mostrar molt contundent: «No hipotecarem el pressupost dels esportistes d’elit per prioritzar el de base». A més, va afegir que «és demagògia» dir que DA «no vol saber res de la base», ja que això s’ha de fer a través dels plans nacionals.
Per la seva part, el conseller Víctor Naudi, d’SDP, va puntualitzar que «si la llei permet comprar determinats clubs, hi hauria d’haver l’exigència de crear seccions juvenils i d’esport base» i, en la polèmica del dia, va declarar que espera que «la llei no sigui un vestit fet a mida per comprar l’Andorra».
A més, DA també va rebutjar les reserves d’esmena de la consellera d’UL-ILM, Carine Muntaner, que apostaven per les deduccions fiscals dels patrocinis, perquè, segons el ministre de Finances, Jordi Cinca, «passarem a tenir molts milions deduïts que manllevaran recursos de l’estat».
Finalment, la ministra d’Esports, Olga Gelabert, va voler fer un incís en el fet que totes les esmenes presentades «modificaven la forma de la llei, però no el fons».
L’acord entre Piqué i l’FC Andorra serà el 3 de gener
Gerard Piqué està a punt de convertir-se en el propietari de l’FC Andorra. D’aquesta manera, segons va informar RAC1 ahir, el 3 de gener serà el dia en què es pugui materialitzar i fer-se oficial la compra del club tricolor per part de l’empresa del central blaugrana, Kosmos, que a més, assumirà el deute que arrossega el club.
En aquest sentit, la notícia es va donar a conèixer el mateix dia que es va aprovar la Llei de l’Esport, norma que permet que l’acord sigui possible, encara que l’assemblea, el dia 29 d’aquest mes, i el Govern encara han de dir la seva.