El cap de Govern, Toni Martí, va remarcar ahir que dissoldrà el Consell General tan bon punt s’aprovi el pressupost per a l’any vinent, independentment de les lleis que quedin pendents. Així ho va indicar ahir en el marc del tradicional esmorzar de Nadal amb la premsa, que va servir al líder de l’Executiu per fer un balanç d’aquests vuit anys de mandat. Martí va exposar que en el cas dels textos no es puguin tirar endavant, «al menys s’haurà pogut fer una reflexió durant el treball en comissió» i va afegir que la voluntat del seu equip mai ha sigut «que passin totes».
La trobada va servir al cap de l’Executiu per fer un repàs de la feina feta i, en aquest sentit, va remarcar que ha estat una legislatura de «moltes reformes» i que d’ara en endavant toca «assentar-les» i estar «més atents a les desigualtats que hi ha». Com a punts claus dels avenços, Martí va destacar que han estat legislatures de «donar drets als residents» amb fets com ara acabar amb la figura del prestanoms o la «modernització de l’Administració». També va remarcar que s’ha aconseguit una Andorra més inclusiva i que s’ha apostat per u model de transició energètica. Així mateix, va voler afegir la feina feta en matèria de contraban.
L’esmorzar, que va tenir un format més distés que altres anys amb la voluntat d’acomiadar-se dels mitjans de comunicació, també va servir per descriure el Govern demòcrata com a «centrista i reformista» afrontant canvis que «ningú volia liderar». Per a Martí, al llarg d’aquests vuit anys el seu equip ha posat «les bases perquè les noves generacions puguin construir un país més sostenible».
Pel que fa a les crítiques que ha rebut el Govern en diverses ocasions per manca de consens de les grans reformes, el líder taronja va considerar que sempre han estat «oberts al diàleg» amb les altres formacions però que «en política no existeix el consens generalitzat» i que «hi ha moments en què s’han de prendre decisions».
«‘Qui no vol pols, que no vagi a l’era’»
Segons el cap de Govern, Toni Martí, la relació amb la premsa del seu Govern és excel·lent i, per a demostrar-ho, una exhibició de xifres: «De mitjana hem comparegut 12 vegades per setmana i hem estat presents en un total de 4.600 rodes de premsa i 5.000 actes públics on la premsa ha pogut fer, lliurement les preguntes que ha volgut». Certament, Andorra té aquest avantatge: trobar-se un ministre o el mateix cap de Govern a la cua del súper i poder-hi parlar. Ara, una altra cosa és què responen. Com l’exemple d’ahir: una companya pregunta al cap si el Govern que neixi de les pròximes eleccions serà el que s’hagi de posicionar en ferm a favor o en contra de l’avortament. I Martí respon de tot, menys això, almenys a micro obert. Un clàssic del cap de Govern.
Tot plegat, n’és conscient, li provoca que «probablement sigui el cap de Govern més criticat de la història», segons es va autoqualificar ahir. «Cada matí, prenc un cafè a les 6.00 del matí amb la meva dona i llegim els mitjans digitals i el que diuen de mi i de vegades… però vaja, faré servir aquella dita andorrana, Qui no vol pols, que no vagi a l’era. És normal estar al focus de les mirades», va indicar.
Martí va seguir amb l’aproximació empàtica a la premsa: «Imagineu que un banquer hagués de fer públic cada dia el que fa. Tothom té dies bons i dies dolents i nosaltres, els periodistes i els polítics tenim molt en comú, hem de fer públic cada dia el que fem i ser focus de crítiques, estem condemnats a entendre’ns». Martí també va valorar el desenvolupament de la premsa al país en els últims 25 anys: «Ha canviat molt i això és bo».
Preguntat sobre el motiu que havia ocasionat la caiguda en el rànquing de la llibertat d’expressió que fa l’ONG francesa Reporters Sense Fronteres, de la posició 5a a la 37a, Martí va tornar a fer una demostració de girada de truita, amb un elaboradíssim discurs sobre el compromís del seu Govern i assessors amb la informació: «No s’ha negat mai cap petició sobre la situació d’Andorra».