PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Cambra de Comerç, preocupada per si Flowers crearà riquesa al país

DA considera que amb la venda «sortim airosos» de la ‘crisi de BPA’, mentre que SDP i els afectats creuen que encara queden moltes incògnites

Per L. R / E. G.

El president de l’AREB, Albert Hinojosa, en una compareixença davant de la comissió per l’afer BPA.
El president de l’AREB, Albert Hinojosa, en una compareixença davant de la comissió per l’afer BPA. | TONY LARA
El president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, va expressar ahir la seva satisfacció davant el fet que un fons d’inversió estranger s’hagi interessat per Vall Banc i finalment l’hagi adquirit. «És positiu que un nou agent financer s’instal·li a Andorra i pugui contribuir a la solidesa de la plaça financera», va explicar. Amb tot, en declaracions a EL PERIÒDIC, Pantebre va apuntar que «ara cal saber si més enllà dels particulars, també donaran finançament a les empreses del país». El president de la Cambra de Comerç va celebrar la notícia «perquè es diu que els treballadors podran tenir el seu lloc de feina i els clients recuperar els seus diners», però va insistir en què també «cal saber si aquest nou agent financer crearà riquesa a casa nostra donant crèdit a les empreses». 
 
Pel que fa al comprador, J.C. Flowers, Marc Pantebre va dir que «no puc posar la mà el foc per ells» però va assegurar que «si compleix tots els requisits de subhasta i l’AREB l’ha escollit és perquè deu ser la millor opció». 
 
Satisfacció a DA i dubtes a SDP/ El president suplent del grup parlamentari demòcrata, Miquel Aleix, va subjectar ahir que la venda de Vall Banc és una bona notícia ja que «sortim airosos d’aquesta important crisi que ha patit el sistema financer». Per Aleix, el més important és que «els clients recuperin els seus estalvis» i que els treballadors de BPA podran passar majoritàriament a Vall Banc i tindran «una seguretat professional». D’altra banda, el demòcrata va lamentar que finalment els preferentistes «en ser persones situades en el nivell de prelació, malauradament perdran el valor de les seves preferents». 
 
No ho veu tan clar el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, que ahir va mostrar certs dubtes sobre si realment els clients recuperaran els seus diners i els treballadors mantindran el seu lloc de treball ja que «no hi ha cap garantia, la llei no ho garanteix». «Els Flowers ja parlaven de fer un nou corralito, en sis mesos els clients no podran tenir tots els seus estalvis... Tan de bo tot acabi en una situació favorable però per ara cal ser prudents», va advertir. 
 
Per a Víctor Naudi, el fet que a l’estat espanyol hagi rebutjat J.C. Flowers «obre encara més incògnites». «Si la compra l’hagués fet un banc de cert caliu i hagués garantit l’estabilitat dels estalvis dels clients, s’hauria donat més confiança», va assegurar. Pel que fa al preu pel qual s’ha venut l’entitat, el conseller general va comentar que «és una quantitat relativament baixa» i va agregar que «sembla que l’entitat que l’ha comprat ve a fer negoci, més enllà d’això cal veure com es farà el traspàs». 
 
Els afectats segueixen preocupats/ Un dia després de conèixer-se la notícia de la venta de Vall Banc i d’escoltar les reaccions dels diversos grups i agents implicats, els afectats de l’afer BPA consideraven ahir que encara queden moltes incògnites per resoldre. Així ho va explicar Lluís Ferreira, portaveu del grup de Facebook creat per canalitzar el malestar dels afectats, que va qualificar «d’agosarades i arriscades» les declaracions del grup demòcrata afirmant que la crisi ja s’ha superat. «Hi ha gent que ho ha hagut de subsistir sense els seus estalvis, empreses que han hagut de retallar per no disposar de líquid i persones que ja sabem que no recuperaran els seus diners com són els preferents», va detallar. Per tant, va concloure, «em sembla que caldria ser més prudent». 
Per a Ferreira, de moment només s’ha fet arribar un comunicat anunciant «en principi, una bona notícia», però «no estarem tranquils fins que no tinguem els nostres diners a les mans».

Un dels fets que no transmet seguretat segons el portaveu dels afectats és que finalment els preferentistes no puguin recuperar els diners. «Van dir que BPA no tenia un problema de solvència però han perdut els diners. A mi això no em deixa tranquil», va manifestar. En aquest sentit, també es va mostrar preocupat per un possible «risc de contagi». «Si les preferents de BPA s’han perdut. Què passarà amb les altres entitats», es preguntava. 
 
Ferreira va insistir en què «encara queda camí per fer» i va augurar que «potser es tanca la crisi de BPA però se n’obra una a nivell de justícia per atendre els plets i les demandes, algunes de les quals ja s’han iniciat». 
 
Per la seva banda, el portaveu dels representants dels treballadors, Lluís Pérez, va informar que «se’ns fa difícil donar cap opinió sense saber el pla de negoci del comprador». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT