PUBLICITAT

Andorra la Vella

El FinCEN deixa de considerar BPA «una preocupació de primer ordre»

El Departament del Tresor nord-americà retira les consideracions de blanqueig de capitals sobre l’entitat i «aplana el camí» a Vall Banc/ El Govern defensa les seves accions: «La nota demostra que el full de ruta era l’adequat, es tractava de contenir ris

Per Rafa Mora

Jordi Cinca, ministre de Finances i portaveu del Govern, ahir durant la seva compareixença extraordinària davant dels mitjans de comunicació, a la sala de premsa de l’edifici administratiu.
Jordi Cinca, ministre de Finances i portaveu del Govern, ahir durant la seva compareixença extraordinària davant dels mitjans de comunicació, a la sala de premsa de l’edifici administratiu. | Tony Lara
Andorra és més a prop de deixar de ser vist com un centre del blanqueig de capitals. Almenys és el que ha aconseguit el FinCEN amb la seva nota de la qual va informar el Govern ahir, en què es remarca que Banca Privada d’Andorra «ja no representa una institució financera que suposi una amenaça de blanqueig de capitals per al sistema financer dels Estats Units». Jordi Cinca, ministre de Finances i portaveu del Govern, va comparèixer ahir a a la tarda en una roda de premsa convocada de forma extraordinària per informar que BPA «ja no és una preocupació de primer ordre», el que haurà de suposar, en un primer moment, que comenci a retornar la confiança internacional en el sistema financer del Principat.
 
Segons va explicar el Govern a través del seu portaveu, el FinCEN va anunciar que cap mesura especial de la Secció 311 de la USA Patriot Act no serà aplicada a l’entitat andorrana, el que a més facilitarà la feina futura de Vall Banc, la qual no estarà esquitxada per la taca del blanqueig que, fins ara, sobrevolava la marca per ser el banc pont de BPA i la plaça financera andorrana en general. «La nota demostra que el full de ruta era l’adequat, es tractava de contenir riscos i assegurar la plaça financera andorrana», va manifestar ahir un Cinca que aprofitava per traure pit de la gestió de l’Executiu davant de la crisi. «Els passos seguits són suficients per afrontar els riscos de blanqueig associats a BPA», afirmava el FinCEN. «El camí perquè Vall Banc comenci a operar queda molt més aplanat», va sentenciar el ministre. 
 
La solidesa que veu el FinCEN / Entre el que recalca l’entitat nord-americana destaquen l’adopció per part del Consell General de la llei de resolució d’entitats bancàries de l’abril del 2015, així com el treball per tal de separar els actius, passius i clients legítims, «que són la immensa majoria», va recordar Cinca. El FinCEN, segons va explicar el ministre, ha considerat a favor de la nova situació que Vall Banc, «que ha de rebre el traspàs dels actius, passius i clients legítims de BPA, és propietat de l’AREB, està registra a l’INAF i està supervisat per les autoritats del sistema financer andorrà». De la mateixa manera, el FinCEN ha valorat que el banc pont «no contractarà cap dels alts directius de BPA ressenyats a la nota del FinCEN» que es va emetre el 10 de març del passat 2015. El tercer punt que aporta solidesa al FinCEN de les actuacions de les autoritats andorranes és que després que tant els actius, els passius com els clients «bons» es transfereixin de BPA a Vall Banc, «BPA quedarà sota control de l’AREB», segons explica la nota emesa per l’entitat americana. Cinca va recordar que BPA no serà reactivada «en cap moment», segons el que ressenyava la nota del FinCEN, «excepte per facilitar la finalització del procés de resolució».
 
El Govern ho veu un èxit total / Cinca va fer ahir un discurs inicial institucional, en què va voler mostrar la contundència dels fets amb les seves paraules, fent les pauses adients i intentant mostrar tota la calma possible tot i la importància del moment. Quan va acabar d’explicar la nota del FinCEN, va lloar tota la feina desenvolupada per part de les institucions andorranes, entre les quals no només va destacar l’Executiu, sinó que va incloure «el Consell General, l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), la Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand) i l’AREB». 
 
Així mateix, Cinca va assegurar que la nota del FinCEN «no qüestiona la nota del març del 2015».
 
La banca andorrana respira / Amb la notícia d’ahir, la banca andorrana comença a respirar si bé els seus números del passat 2015 no han estat tan dolents com des de molts sectors s’esperava després de la crisi pel cas BPA. L’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) va fer públiques el passat dilluns les  dades generals de les entitats del Principat, sense comptar en la seva anàlisi amb BPA, i es va determinar que els guanys havien estat un 8% inferiors. En aquell moment, però, el missatge que es va traslladar des de l’ABA per part d’Esther Puigcercós va ser positiu, esgrimint que les entitats van gestionar un 2,3% més de recursos. De la mateixa manera, el mateix Cinca va enviar aquell dia el missatge de confiança que la plaça financera necessitava. Amb la nota del FinCEN anunciada ahir, es refermaven aquestes paraules i la bona sintonia entre tots els sectors pel bé de la (macro)economia del Principat.
 
Sobre els clients i els treballadors / Cinca ahir va parlar també de la repercussió que pot tenir tot això en els clients de BPA. Preguntat per la premsa, va afirmar que «la immensa majoria, que eren clients legítims, veuen com ara aquests diners podran passar a Vall Banc sense que aquest tingui cap mesura extraordinària. «Vall Banc és una entitat alliberada de qualsevol mesura de sospita», va afirmar, per cloure: «S’esvaeix qualsevol dubte sobre els fets que els clients podrien recuperar els diners. La nota anterior ho posava en dubte, i ara aquest ja no existeix». Pel que fa als treballadors, ara es «referma que els empleats que aniran a Vall Banc aniran a treballar a una entitat de futur. S’obre de bat a bat que sigui una entitat operativa».
 
Recuperació de corresponsals / «Les reaccions dels corresponsals van aixecar un vel de sospita sobre la plaça financera andorrana. Que avui la nota no sigui un motiu de preocupació ajudarà i relaxarà la situació perquè els corresponsals tinguin més tranquil·litat», va manifestar Cinca, per tornar a insistir en què «la plaça és creïble, contrastada i a la qual se li pot fer absoluta confiança». Segons el ministre, la nova situació «ha d’accelerar que es concretin tots els serveis». Cinca, amb tot, va recordar que recuperar corresponsals és una feina que ja s’ha iniciat: «S’està en negociacions amb diferents prestadors de serveis, i algunes tancades, com els mitjans de pagament». «Si hi havia recels, penso que la nota els esvaeix», va afirmar.
 
Al marge del que digui la Justícia / La intervenció del FinCEN és als tribunals, però això és per al Govern un problema relatiu, perquè, segons Cinca, «les actuacions de les autoritats andorranes no estaven encaminades a si el FinCEN tenia o no raó», sinó que el procés judicial «segueix el seu camí».
 
El calendari dels fets / El 10 de març del 2015, el FinCEN va emetre una primera nota en què qualificava BPA de «preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals». Aquesta bomba va fer esclatar Andorra i la percepció financera internacional, entre altres coses perquè allò va suposar el tancament de les operacions amb Estats Units i les corresponsalies. Es provocava una crisi «reputacional», segons el Govern, en un dels cinc bancs que composaven la plaça financera andorrana, el que suposava que no només el Govern, sinó la resta d’entitats bancàries del Principat miressin l’impacte dels fets amb preocupació. 
 
L’INAF, «exercint les seves funcions de supervisor del sistema financer», segons rememorava ahir Cinca, «va acordar l’11 de març una intervenció preventiva de l’entitat mitjançant el nomenament de dos interventors». Davant el ràpid deteriorament de BPA «degut a la reacció immediata dels corresponsals i contraparts», el 12 de març l’INAF va acordar la suspensió provisional de la cúpula de l’entitat i el nomenament de tres administradors. 
 
Va ser el 2 d’abril, quan va succeir un dels fets clau: el Consell General aprovava la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries, per mitjà de la qual es va crear l’AREB i es va iniciar el procés de resolució de BPA. A partir d’aquí, s’ha treballat per la resolució de la situació, arribant a l’actualitat, quan hauria de quedar fixada el més aviat possible la nova propietat.
 
El cap informa les autoritats / El cap de Govern, Antoni Martí, va comunicar la notícia ahir als caps d’Estat així com als presidents dels grups parlamentaris representats al Consell General. H
PUBLICITAT
PUBLICITAT