PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els bancs tanquen el 2015 amb un 8% menys de beneficis

Els costos d’adaptació a la normativa europea són un dels principals causants del descens

Per LÍDIA RAVENTÓS

La directora general de l’ABA, Esther Puigcercós, ahir durant la roda de premsa.
La directora general de l’ABA, Esther Puigcercós, ahir durant la roda de premsa. | TONY LARA
Els beneficis del 2015 dels quatre bancs que operen amb normalitat al país –Banc Sabadell d’Andorra, Crèdit Andorrà, Andbank i Morabanc– són un 8% inferiors respecte als del 2014, segons les dades presentades ahir per l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA). La directora general de l’associació, Esther Puigcercós, va justificar el descens amb els costos que suposa l’adaptació a la normativa europea i als baixos tipus d’interès en el marc de la Unió Europea (UE) que pressiona a la baixa el marge financer. En nombres absoluts, les xifres es tradueixen en un total de 168 milions d’euros de guanys del sistema bancari andorrà respecte els 183 milions del 2014. 
 
Cal tenir present que els resultats de l’ABA no tenen en compte la crisi que viu el sector arrel de l’esclat del cas BPA que aviat complirà el seu primer aniversari sense que, de moment, s’hagi arribat a una resolució. Així mateix, tampoc es van presentar els estats financers dels quatre bancs per separat, de manera que encara no es coneix si de forma segregada els resultats mostren diferències entre entitats. És a dir, no se sap si la reducció de beneficis ha estat proporcional o si, del contrari, hi ha alguna entitat en concret que hagi petit una davallada més forta. Tot i així, l’ABA va voler avançar públicament els resultats globals provisionals –encara no han estat revisats pels auditors ni aprovats pels consells d’administració de cada entitat– amb l’objectiu «de donar un missatge de tranquil·litat».
 
Les dades positives/ Segons l’ABA, aquesta és l’única dada negativa dels resultats de l’exercici 2015. Puigcercós va destacar l’increment del 2,3% respecte l’any anterior dels recursos gestionats pels bancs del país i va assegurar que això demostra «la solidesa i el nivell de confiança que els clients de la banca andorrana tenen en les entitats». Les quatre entitats financeres van assolir un volum agregat de gairebé 45.000 milions d’euros el 2015, davant els gairebé 44.000 milions amb què comptaven al tancament del 2014. 
 
Pel que fa als dipòsits de clients, l’ABA també va presentar dades positives amb un ascens del 3,5% respecte l’exercici anterior i situant-se en 11.178 milions d’euros. La inversió creditícia –els préstecs i crèdits que concedeix el banc– se situa en 6.408 milions d’euros, amb un augment de l’1,1% respecte l’últim resultat. Aquesta pujada segueix la línia, segons la directora general, «de la previsió de creixement de l’economia andorrana que va marcar l’agència Standard & Poor’s». Puigcercós va afegir que aquest increment de l’activitat creditícia «ha contribuït a la recuperació de l’economia del Principat». 
 
Per tot plegat, el marge ordinari de les quatre entitats –el negoci generat per l’entitat sense considerar costos no financers com poden ser les despeses de personal o els costos d’adaptació a la normativa de la UE–  s’ha elevat un 5,7%, arribant als 643 milions d’euros.
Solvència i liquiditat/ Les xifres presentades també mostren una millora en la ràtio de solvència i de liquiditat situant-se en un 21,85% i un 71,17% respectivament. En ambdós casos, les xifres estan per sobre de les que exigeix la normativa bancària andorrana. Segons Puigcercós, «hem de continuar millorant la solvència i la liquiditat perquè és una de les característiques principals de la nostra banca». 
Pel que fa a la rendibilitat, l’exercici s’ha tancat amb un ROE –els beneficis que obtenen els accionistes dels fons invertits– del 10,91%, una xifra que supera el ROE de la banca espanyola –estimada entre el 5,2% i el 5,5% segons Standard&Poor’s– i de la mitjana de la banca europea –situada al 8% segons la mateixa agència de qualificació.
 
Per tot, malgrat el descens dels beneficis en un 8%, la directora general de l’ABA va valorar «molt positivament» els resultat «en un any marcat pel procés d’intervenció i resolució de BPA». I va augurar uns resultats «també positius» de cara el 2016. «Preveiem els mateixos nivells de recursos gestionats per aquest any», va afirmar. 
 
Fi del secret bancari/ Referent a la recent signatura de l’acord entre Andorra i la Unió Europea per posa fi al secret bancari, la directora general de l’ABA va indicar que «la banca andorrana està seguint el seu camí cap a la transparència i l’homologació europea des de fa temps» i, per tant, quan entri en vigor el conveni el 2018 «no hi haurà un Big Bang, sinó que ha estat un procés d’adaptació». «Es va signar un acord monetari el 2011 i estem aplicant els últims estàndars de prevenció del blanqueig, els últims estàndars de normativa bancària i la banca afronta amb gran optimisme els reptes que ens vénen del futur», va declarar. 
 
En aquest sentit, va remarcar que l’acord permetrà que el Principat «jugui amb les mateixes regles del joc» que la resta de bancs europeus. «El nostre actiu és la diversificació geogràfica i la diversificació de productes que podem oferir als nostres clients», va desenvolupar.
 
‘Afer BPA’/ A menys d’un mes perquè es compleixi un any de la intervenció de BPA, Puigcercós va apuntar que «es tracta d’un cas aïllat de presumptes males praxis» i que l’associació de bancs no en farà cap valoració. 
 
Pel que fa al procés de resolució de l’entitat, la directora general va explicar que tots els passos que s’estan duent a terme responen a una llei que es va aprovar seguint la nova directiva europea i que per tant «és un procés totalment homologat al que pot succeir en un altre país de la Unió Europea». En tot cas, va desitjar que la resolució «finalitzi i finalitzi bé».
PUBLICITAT
PUBLICITAT