Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Andorra signa amb la UE l’intercanvi fiscal

L’acord per informar dels comptes entrarà en vigor l’any 2018

Apartir del 2018, Andorra i els 28 estats membres de la Unió Europea (UE) intercanviaran la informació sobre els actius financers i el saldo dels comptes dels seus respectius residents. Les primeres dades que es podran intercanviar correspondran a la fiscalitat de l’any 2017, i l’acció de reciprocitat es durà a terme segons la normativa internacional de l’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Europeu) i del G20 (19 estats industrialitzats + la UE) relativa a l’intercanvi automàtic d’informació.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va firmar ahir a Brussel·les l’acord d’intercanvi automàtic d’informació fiscal amb el president de torn del Consell de la UE, Jeroen Dijsselbloem, i el comissari europeu d’Economia i Finances, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici. El conveni entrarà en vigor quan totes les parts l’hagin ratificat.

Cinca va recordar ahir des de Brussel·les el procés: «Els passos sempre són els mateixos. Primer, la rúbrica, que es va fer el novembre passat a Andorra, amb la presència d’una delegació de la UE; avui [ahir per al lector] hem fet l’acte més notori, el de la signatura, i hem firmat el que vam rubricar fa tres mesos, i el tercer pas és que els parlaments el ratifiquin. Durant les pròximes setmanes el Govern entrarà l’acord a tràmit parlamentari perquè el Consell General el pugui ratificar, i el mateix faran els 28 estats de la UE».

Cinca confia que tots els països de la UE ratifiquin l’acord entre aquest any i el que ve, abans que el conveni entri en vigor el 2018. Paral·lelament, encara hi ha feina: «Hem de canviar la nostra llei d’intercanvi del 2009, que preveu l’intercanvi a la demanda, i s’han de fer modificacions que permetin, tant per l’acord  amb la UE com amb l’OCDE, introduir l’intercanvi automàtic. Hem d’adaptar la nostra legislació a l’intercanvi automàtic».

L’acord amb la UE sobre intercanvi automàtic d’informació en relació a dades fiscals ha estat signat també amb Suïssa el 27 de maig de 2015, amb Liechtenstein el 28 d’octubre de 2015 i amb San Marino el 8 de desembre de 2015. Liechtenstein i San Marino són early adopters, és a dir, que l’intercanvi serà efectiu a partir del 2017, i en el cas de Mònaco, Suïssa i Andorra s’aplicarà a partir de 2018.

TRANSPARÈNCIA I COOPERACIÓ / Durant l’acte de signatura de l’acord, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va subratllar la creació del nou marc fiscal andorrà, els convenis per evitar la doble imposició que ja s’han signat, i el fet que el Govern ha manifestat reiteradament la voluntat de cooperar amb la UE en relació a la transparència financera. El ministre va destacar que l’acord signat ahir «demostra la voluntat de reforçar els lligams amb la UE».

La cooperació d’Andorra amb la UE s’ha ampliat més enllà de l’entrada en vigor de l’Acord monetari del 2012, com a resultat d’un diàleg constant entre la UE i Andorra i la incorporació a la legislació andorrana d’actes legislatius europeus en banca i finances i en el camp de la prevenció del blanqueig de diners. El titular de Finances va insistir que Andorra es troba totalment compromesa en la negociació de l’acord d’associació que permetrà l’accés al mercat interior de la UE.

Per la seva banda, Dijsselbloem, ministre de Finances dels Països Baixos, va destacar la importància de la signatura del protocol perquè «reforça la lluita de la UE i de la comunitat internacional contra el frau fiscal» i va felicitar Andorra per ser partícip d’aquest compromís.

El comissari Moscovici també va clamar la importància de l’acord signat amb Andorra perquè el Principat s’afegeix a la campanya de la UE a favor de la lluita contra el frau fiscal. Moscovici va afegir que la UE realitza aquest pas decisiu en partenariat amb Andorra, «país amic que sempre ha manifestat una forta voluntat política per anar en aquest sentit». El comissari europeu d’Economia i Finances, Fiscalitat i Duanes també va reiterar que el conveni reforça la cooperació i confiança entre la UE i Andorra, en particular de cara a «l’ambiciós objectiu» d’assolir un acord d’associació.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu