PUBLICITAT

Un grup de ciutadans impulsa una banca Raiffeisen andorrana

Aquest model garantiria els llocs de feina dels treballadors i el 100% dels comptes dels clients de BPA

Una de les oficines de BPA, a Andorra la Vella
Una de les oficines de BPA, a Andorra la Vella | Tony Lara
Un grup d’experts financers i empresarials està treballant per presentar durant aquest mes el projecte d’un banc model Raiffeisen com els models d’èxit existents a Suïssa, Àustria, Alemanya, Luxemburg, Finlàndia, Singapur i altres indrets del món, amb l’objectiu de presentar-se a la subhasta que es farà del banc bo resultant del procés de reestructuració de Banca Privada d’Andorra.

Es tracta d’un grup de ciutadans independents dels bancs andorrans que aquests dies està treballant amb experts de Suïssa per a la millor formulació d’una estructura Raiffeisen que pugui optar a aquesta absorció, com «una opció de futur per a tots els ciutadans i empreses interessats en un banc de tots per a tots» segons expressen els seus promotors.

Un banc Raiffeisen té una estructura cooperativista en la que el client i l’empleat son socis del banc, i el que busca és la maximització dels beneficis per als membres, és a dir, per als clients i treballadors que tots ells són membres o socis del banc Raiffeisen.

Aquest tipus de bancs tenen actualment el major creixement del seu sector, atès l’alt nivell de transparència i la seguretat que ofereix un banc orientat als interessos dels clients/membres, en lloc dels actuals bancs orientats a maximitzar els beneficis de l’accionista que en té la propietat.

La característica més important del projecte és que, amb la col·laboració de l’AREB, es crearà un banc Raiffeisen andorrà que podria mantenir l’actual equip de professionals de BPA i que també podria garantir el 100% dels comptes dels clients, atès que no necessitarà que l’AREB apliqui «hair-cuts» (retallades) en el valor dels actius transferits de BPA per atorgar beneficis als accionistes de l’adquirent d’auest banc bo.

Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, aquest equip de persones està treballant en la millor formalització de l’estructura inicial que ha d’estar finalitzada durant aquest mes de juliol. Tan bon punt tinguin l’estructura inicial, presentaran el projecte en primer lloc als treballadors de BPA per rebre les seves contribucions obrint el projecte a tots els treballadors de l’entitat per a la seva integració. Seguidament presentaran el projecte als clients de BPA i a tota la ciutadania andorrana que vulguivincular-s’hi com a client perquè esdevinguin socis d’un banc Raiffeisen centrat en els interessos de tots els seus membres.

El projecte d’aquest nou banc, explica que si el comprador del banc bo sigui un banc existent, que es regeixi pel clàssics criteris de maximitzar el valor per a l’accionista, la majoria dels treballadors de BPA es quedarien sense feina i els clients de BPA veurien «hair-cuts» (retallades) en els seus comptes. Aquest fet provocaria una pèrdua de confiança en el sector financer andorrà amb les corresponents conseqüències econòmiques i socials per a la resta dels ciutadans i empreses d’Andorra.

Per un costat, l’AREB i Govern ja han manifestat que no poden garantir els llocs de treball, malgrat expressar la seva intenció de salvar el màxim nombre de llocs de treball, centrant les seves proposicions de llei en modificar les condicions dels acomiadaments i la protecció als aturats que resultaran de la intervenció i resolució de BPA. Per l’altre costat, sols han garantit dels saldos dels dipositants de BPA però no els saldos dels clients que han invertit en fons o en preferents de BPA. Tot plegat genera una incertesa entre treballadors i clients de l’entitat per saber qui adquirirà aquest banc bo i per tant com quedarà la seva situació laboral o financera.

Si el banc bo l’adquirís un dels bancs que actualment operen al país, tots ells tenen uns recursos humans suficients per absorbir la majoria del negoci del banc pont sense necessitar molts dels 270 llocs de treball de BPA. I el benefici del comprador estaria directament condicionat pel descompte aplicat als actius de BPA en el moment de passar-los al banc bo i, conseqüentment, per les pèrdues que suportaran els titulars de recursos propis de BPA, inclosos els titulars de preferents. Uns títols que formen part dels fons gestionats per BPA i del paquet d’inversions de molts clients de BPA.

En canvi, si el banc bo és adquirit per un banc estranger, el banc pont seria una filial i per tant, dependria en gran part dels serveis centrals i conseqüentment sols necessitaria una part dels 270 llocs de treball de BPA. A més, el seu benefici en la operació estaria igualment condicionat pel descompte aplicat als actius de BPA i, conseqüentment, per les pèrdues que suportarien els titulars de recursos propis de BPA, inclosos els titulars de preferents. Uns títols que formen part dels fons gestionats per BPA.

Aquest banc Raiffeisen es mostraria, doncs, garant d’aquest gairebé tres-cents llocs de feina atès que els necessitaria per continuar amb les tasques del banc, i alhora el 100% dels saldos dels comptes que els clients tenien a BPA

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT